Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-8-5 KL. 07:56

Ny utbildning ska möta behovet av personal inom vård och omsorg

Av Carolina Fransson

VADSTENA. För tre år sedan startades en assistentlinje på Vadstena Folkhögskola. Söktrycket var stort och man upplevde ett behov av ytterligare en utbildning. I höst startar nu Allmän kurs med praktik i omsorg.

Ny utbildning ska möta behovet av personal inom vård och omsorg
Den nya utbildningen på Vadstena folkhögskola ställer inga krav på tidigare erfarenhet av arbete inom vården. Foto: Arkivbild

Utbildningen riktar sig till personer som, på grund av bristande kunskaper i svenska, står långt i från arbetsmarknaden.
– Vi märkte ett behov av den här utbildningen redan för tre år sedan. Till vår assistentlinje har vi sökanden som knappt har grundskola med sig från sina hemländer och som saknar tillräckliga språkkunskaper. För dem blir assistentlinjen för tuff. Vi har nu bestämt oss för att starta den här utbildningen och är jätteglada för samarbetet med kommunen och samordningsförbundet som gör den här utbildningen möjlig och så att vi kan möta behovet av personal inom vård och omsorg som är bristyrken, säger Malin Kärrbrink, linjeledare på assistentlinjen och kursledare för den nya utbildningen.

UTBILDNINGEN SKILJER SIG från assistentlinjen på det sättet att fokus ligger på vård och omsorg och språkpraktik. Den är på grundskolenivå, men kan individanpassas beroende på vad deltagaren har med sig innan för kunskaper. Utbildningen, som startar den 1 september 2020, drivs av Vadstena kommun, samordningsförbundet och Vadstena folkhögskola.
– Utbildningen är två år lång och innehåller språkpraktik och arbetsplatspraktik. Praktiken görs inom Vadstena kommun om man bor här och helst inom den kommun man bor i om man kommer från en kommun utanför Vadstena, berättar hon.

I UTBILDNINGEN läser man bland annat etik och bemötande, kärnämnena på grundskole- eller gymnasienivå beroende på förkunskaper, vårdkunskap, vårdens organisationer och vård och omsorg i det svenska samhället
– Vi arbetar också mycket med dramatiseringar för att hitta andra vägar in i lärandet av det svenska språket och för att öva på de sociala koderna som man behöver kunna i relationerna mellan vårdtagare och brukare, säger Malin.
Utbildningen riktar sig till alla åldrar från 18 år och uppåt, och man behöver inte ha någon vårdbakgrund.
– Av dem som sökt hittills jobbar några inom vården och några har ingen vårdbakgrund. Det har varit både tjejer och killar och den ungefärliga åldern har varit mellan 20 och 40 år. Vi har upp till 15 platser och det går att söka till och med den 1 september, säger hon.
– Efter avslutad utbildning blir man vårdbiträde, omsorgspedagog eller omsorgsresurs. Man kan jobba inom till exempel äldreomsorgen eller inom LSS. Utbildningen förbereder också för fortsatta studier. Vi vill gärna på sikt också lägga till ett vårdspår i utbildningen så att man kan skaffa spetskompetens som undersköterska. Det vore jättehäftigt med en sådan utbildning som man får studera i sin egen takt, tillägger hon.

PÅ STARTSIDAN JUST NU