Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2024-3-19 KL. 09:31

Östgötatidningen är bland de bästa

Av Susanne Hasselqvist

ÖSTERGÖTLAND Östgötatidningen ligger i topp i två klasser när nomineringarna till Årets gratistidning är klara. ”Jag är otroligt stolt över mina journalister som med våra små resurser gör fantastiska reportage och artiklar varje vecka” kommenterar Åsa Brage, vd och chefredaktör.

Östgötatidningen är bland de bästa
Östgötatidningens Sara Anderberg och Mia Karlsvärd är nominerade i kategorierna "Årets gräv" och "Årets samhälle". Foto: Östgötatidningen

Det kom larm till Östgötatidningen om ett riktigt dåligt läge i äldreomsorgen i Mjölby förra året. Resultatet blev en artikelserie av Sara Anderberg, nu nominerad i klassen Artikelserie – gräv i Årets gratistidning 2024.
– Kul att vi uppmärksammas för god journalistik. Det är viktigt att det finns konkurrens kvar mot de stora medieföretagen för att vi tillsammans ska kunna värna om den trovärdiga journalistiken som inte går maktens ärenden, säger Sara Anderberg.

Granskningen ledde till att förvaltningen erkände och tog tag i problemen, konstaterar juryn i Årets gratistidning. Östgötatidningen ”förvaltade förtroendet med noggrann och envis uppföljning” skriver juryn också.

Östgötatidningen är dessutom nominerad i klassen Årets reportage – samhälle. Mia Karlsvärd skrev om veterinärbristen och dess konsekvenser. I västra Östergötland slår politiker larm och lokaltidningen tar rygg på en av landets mest erfarna veterinärer under ett nattpass. ”Ett såväl text- som fotomässigt välgjort reportage om ett viktigt bristyrke” skriver juryn i nomineringen.
– Som lokalreporter är det viktigt att fånga upp de företeelser som det rapporteras om – där vi lyfter den lokala aspekten, och de problem som är mindre i ett nationellt sammanhang, men stora för enskilda lokalinvånare, säger Mia Karlsvärd.

Juryn som har bedömt bidragen till Årets gratistidning 2024 består av Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, Ulf Sibner, fd. chefredaktör Magazinet i Växjö, Erik Halkkjaer tidigare ordförande i reportrar utan gränser, nu frilans, Anders Ahlberg, utbildare i ansvarig utgivare, tidigare chefredaktör för ett flertal tidningar.

Tre artiklar/serier är nominerade i varje klass. Den 26 april presenteras vinnarna i samband med Gratistidningarnas branschdag. I år firar Gratistidningarna dessutom 50 år som branschförening.

SUSANNE HASSELQVIST


PÅ STARTSIDAN JUST NU