Spännande och trivsamt på valvakorna
Av Sara Anderberg
ÖSTERGÖTLAND Årets och det här decenniets hittills mest spännande politiska kväll slutade för många i en irriterande ovisshet. Lokalt fanns det de som jublade och de som suckade över procentuell nedgång. Men oavsett var det för det mesta hög stämning på valvakorna i Östgötatidningens spridningsområde.
ÖDESHÖG Magnus Oscarsson och Annicki Oscarsson följde tv-sändningarna och undrade både lokalt och nationellt hur det skulle gå.
Foto: Mia Karlsvärd
Först såg det ut som att det röda blocket var valets segrare. Senare på kvällen slog det helt om och det blå blocket var plötsligt vinnarna. Ungefär då öppnade Birgitta Gunnarsson (C) dörren till Anders Steens hem på Skrukebygatan och vinkade in Östgötatidningen.
Där hade det inmundigats smörgåstårta, godis, ost och kex samt en äpplekaka. Och maten påverkade hälsan i positiv riktning upplevde man, tills det där hände att vinsten på riksplanet plötsligt såg ut att glida centerns sida ur händerna. Då kändes det rent fysiskt illa.
–Ja, för mig i alla fall, säger Birgitta Gunnarsson, Mjölbycenterns förstanamn.
I Mjölby centrum rådde det segerstämning vid midnatt. Sverigedemokraterna hade samlats i en källarlokal på Kungsvägen och där var det framför allt den lokala framgången som gav breda leenden. Partiet såg ut att gå från cirka 16 procent upp till över 20 och med flera nya mandat i fullmäktige. Att partiet dessutom ökar rejält på riksplanet gjorde glädjen än större.
–Men det är spännande, säger Runar Öhman som är förstanamn på partiets kommunlista.
Där, på Kungsvägen, hade många av partianhängarna käkat pizza.
–En svensk nationalrätt, säger andranamnet Andreas Östensson skämtsamt.
Känslan av revansch var stark.
–Nu får svenska folket som man vill, trots att vi har blivit motarbetade av media, säger Andreas Östensson.
I Motala åt Miljöpartiet sushibuffé i en källarlokal på Spolegatan. Tidigt på kvällen var det god stämning och då lutade det åt seger för det röda blocket och det egna partiet såg ut att hänga kvar i riksdagen.
–Det är jättespännande, konstaterar veteranen Catarina Engström som började i fullmäktige på 1990-talet för att sedan jobba för regionen, för att därefter återigen ta klivet in i den lokala partipolitiken.
Hon är andranamn på listan och hoppas tillsammans med förstanamnet Elias Hallén att partiet ska lyckas såväl i riket som i Motala.
I Motala centrum hade Moderaterna samlats på Brasseri Kanalparken.
–Det kan bli en sen kväll, sade partiets främste företrädare Mark Henriksson.
Då, vid åttasnåret, visste han inte hur rätt han skulle få. Då såg det ut att bli förlust i riket och de lokala siffrorna hade inte ens börjat trilla in. Men det var förstås känt att det skulle bli spännande.
–Många väljare har sagt att det aldrig har varit så svårt att välja parti, berättar Mark Henriksson.
Ett 50-tal Moderater kunde mumsa på fisk, kött och vegetariskt samt både förrätt och efterrätt. Omringade av storbildsskärmar kunde de i realtid följa valutvecklingen. De skulle få vänta några timmar till innan det helt plötsligt slog om från rött till blått i riksdagsvalet.
Liberalerna samlades redan vid 18.30 i en källarlokal på Norrängsgatan. Där var det trångt men trivsamt vad det verkade.
–Vi har laddat med mat och stor-TV, säger valledaren Charlie Velano Johansson och pekar på ett bord där det står fisk, kyckling, något vegetariskt, grönsallad och potatisgratäng.
Där sitter Solveig Jansson som varit med sedan Bengt Westerberg gav partiet skjuts med Westerbergeffekten 1985. Med då var också Kjell Fransson som varit partiets starke man i många år men som i år står sist på kommunlistan.
Kvällens prioritetsordning var klar.
–I första hand vill vi lyckas lokalt. I andra hand handlar det om att partiet ska klara att hänga kvar i riksdagen och i tredje hand att högersidan tar regeringsmakten, säger Kjell Fransson.
Vänsterpartiet i Vadstena käkade lax, kyckling, rostbiff och grekisk sallad, eller valde något av alternativen i en källare på Katarinas väg. Partimedlemmarna var på gott humör och glada över att man lyckats bra i den lokala valrörelsen.
–Vi har visat musklerna rejält, säger Dag Källman som är förstanamn på partiets kommunlista.
Han är glad över att ha kunnat bidra lokalt till att värna varje individs möjlighet att hålla sitt val hemligt.
–Vi tyckte att det där med att stå utanför vallokalerna och dela ut valsedlar var bara dumt. En del tycker att det är påträngande och dessutom rimmar det illa med den nya lagen om att man ska kunna hålla sin röst hemlig, säger Dag Källman.
Vänsterpartiet tog kontakt med alla de andra partierna och tillsammans kom man överens om att slopa valsedelsutdelningen.
Konsensus satt på Slottsgårdens restaurang och käkade tapastallrik med överblick över en delad skärm med tv-sändning på ena halvan och Valnämndens siffror på den andra.
Förstanamn på listan är Frida Edholm som var på gott humör strax före nio. Då var det inte klart med några lokala siffror men alla var högst intresserade av riksdagsvalet.
–Absolut, vi är en del av Sverige, säger Frida Edholm.
Hon och övriga i Konsensus hoppas på ökad framgång i valet och gå från åtta till minst nio mandat.
Claes Sjökvist och Socialdemokraterna i Vadstena satt i en lokal på Storgatan och åt pizza och följde valutvecklingen. Det började bra.
–Det kändes hoppfullt då men jag har känt under hela valrörelsen att det har varit ovisst och att det kan gå hur som helst, säger Claes Sjökvist.
Senare blev det sämre siffror för partiet lokalt och Claes Sjökvist är självkritisk.
–Vi har levt på gamla meriter.
Och framåt senkvällen och natten var det dystra siffror för partiets röda block. Och Claes Sjökvist lät som en förlorare trots att inte något var helt avgjort.
–Det är klart. Jag är en dålig förlorare, säger han återigen självkritiskt.
Vid 22-tiden var det fullt fokus på tv-sändningarna i Immanuelskyrkan i Ödeshög där Kristdemokraterna samlats. Smörgåstårta, kaffe och kaka hade för länge sedan slukats och nu återstod snacks till sändningen.
–Det här är spännande, säger förstanamnen Annicki Oscarsson.
–Men inget är klart förrän senare i veckan.
Hon och maken Magnus Oscarsson, som sitter i riksdagen för KD, valvakade tillsammans. Båda med fokus både på det lokala och det nationella.
Annicki Oscarsson summerar vad det innebär att nå framgång.
–Att få väljarnas förtroende är stort och roligt men det är också ett stort ansvar.
SARA ANDERBERG