Klik venligst
ÖDESHÖG 2024-3-28 KL. 06:00

Skriver barnbok om drottning Omma

Av Sara Anderberg

ÖDESHÖG Anna Modig debuterar som barnboksförfattare där hon vill förmedla känslan av sina somrar i Ödeshög till dagens barn och ungdomar.

Skriver barnbok om drottning Omma
Anna Modig gör författardebut. Foto: Eva Edsjö

– Jag vill att min bok ska ge känslan av att allt är möjligt, att man har frihet från föräldrarna. Det upplevde jag under min barndoms somrar i Östergötland och Ödeshög, säger Anna Modig som bor i Stockholm.
Hon berättar om ljusa minnen från barndomens Ödeshög när man gick ut på äventyr på morgonen och hade en känsla som om ”Fem-böckerna” var verklighet.
– Jag har försökt läsa de böckerna för mina barn men de är förlegade, bland annat när det gäller beskrivningen av könsroller. Nu vill jag att min bok ska förmedla känslan av ”Fem-böckerna” fast i modern tappning.
Anna Modig gör författardebut med en bokserie om drottning Omma. Hon har redan skrivit den första, gjort ett råmanus till den andra och ett synopsis till en tredje.
– Men det kan bli sex eller sju böcker i serien, säger hon.
Anna Modig är 45 år och debuten sker sent i livet.
– Jag skrev en bok för vuxna som jag skickade till förlag någon gång 2009–2010. Jag fick ett ”tack men nej tack” till svar. Kanske berodde det på att jag gav mig på en genre som jag inte själv läser, chicklit/feelgood. Men jag tyckte att jag hade en bra story.
– Sedan fick jag tre barn på kort tid och hade inte tid med författandet.
Nu har ett förlag gillat hennes bok om Ommas drottning och den ges ut under våren.
– Läsa och skriva är mitt största intresse. Jag har till exempel skrivit dagbok sedan jag lärde mig att skriva.
Den 10 april kommer Anna Modig till Ödeshög och Riddarsalen för att berätta om sin bok och sitt författarskap. Samma dag ska hon träffa skolbarn och berätta om boken och sig själv.
– Jag är lite nervös men jag tar med min pappa som moderator och stöd, säger hon.

SARA ANDERBERG
Fakta drottning Omma:
Omma är en sagodrottning som ska ha levt under förkristen tid på Omberg i Ödeshögs och Vadstena kommuner i Östergötland. En rad sägner i Ombergsbygden nämner henne.
Källa: Wikipedia

PÅ STARTSIDAN JUST NU