Klik venligst
MOTALA 2024-4-9 KL. 10:56

Noice firar 50 år med jubileumskonsert

Av Mia Karlsvärd

MOTALA Vad skulle Noice vara utan sina fans? Vad skulle fansen vara utan Noice? Bisse, Pia och Peo berättade om detta när Noice och fansen var i Motala.

Noice firar 50 år med jubileumskonsert
Återigen får Pia Wisell träffa Peo Thyrén och sin vän Bisse Pihlgren. 1981 var första gången de tre möttes. Foto: Mia Karlsvärd

Bisse Philgren Michielotto och Pia Wisell väntar otåligt. Strax ska de återigen få möte sina idoler, Noice som de trånat efter i över 40 år. Bandet soundcheckar en våning upp och Peo Thyrén i Noice har lovat att titta förbi när de är klara.
Bisse och Pia har troget följt bandet ända sedan de såg dem för första gången i Motala som 14-åringar. I dag är de båda över 50 år men intresset för bandet har långt ifrån falnat, tvärtom utvecklats.
– Alla vi fans är vänner för livet, jag har fått nya vänner tack vare Noice, berättar Bisse.

1980, då när alla tittade på samma tv-program, var Noice gäster i tv-programmet ”Måndagsbörsen”. Den kvällen förändrats allt för bandet som bildats fem år tidigare i Gustavsberg utanför Stockholm. Med låtarna ”En kväll i tunnelbanan” och ”I natt är hela stan vår” slog de igenom och nådde ut över hela Sverige. En av dem som satt klistrad framför tv-rutan var Bisse, som blev helt uppslukad av det hon såg och hörde. Det mesta i hennes liv kretsade därefter kring Noice.
– Jag köpte deras skivor, klädde mig som Hasse i Noice och äntligen ett år senare, 1981 kom de till Motala, jag hade precis hunnit fylla 14 år, berättar Bisse.

I fyra timmar väntade Pia och Bisse utanför entrén till konserten för att få de bästa platserna. Därefter lyckas de ta sig bakom scenen där de mötte bandet och fick följa med dem på efterfest på hotell Palace i Motala.
– Det var helt ofattbart, och vi var jättelyckliga, säger Pia.
– Jag tänkte, nu blir Hasse kär i mig, avslöjar Bisse.

Men riktigt så blev det inte den här kvällen. Trånandet blev avbrutet av en säkerhetsvakt som frågade om det fanns en tjej i hotellrummet som heter Bisse.
– Vakten berättade att det stod en gammal dam utanför som frågade efter mig. Det var min oroliga mormor som luskat ut var vi var någonstans, berättar Bisse.
Det blev ingen kärlekshistoria med Hasse i Noice. Däremot föddes en livslång vänskap mellan Bisse och Pia som träffades för första gången den där Noice-kvällen i Motala.
– Tilsammans gjorde vi egna Noiceknappar. Vi gick också ut mitt i nätterna för att sno Vecko-Revyns löpsedlar när de skrev om Noice.
De fortsatte sedan att åka på Noicekonserter ihop och ibland fick de återigen åka med i bandets turnébuss och vara med på efterfesterna.

Noiceeran var kort. Gruppen splittrades redan 1983. 2001 avled keyboardisten Freddie Hansson, 38 år gammal, och 2002 dog sångaren Hasse Carlsson, 37 år gammal. I dag består bandet av Charlie Grönwall, sång, Robert Klasen, trummor, Peo Thyren, basgitarr och John Persson, keyboard.
Bisse har alltid var ett fan till Noice och tillsammans med andra Noicebeundrare bildade hon chattgruppen ”Noice forever”. Medlemmar som återkommande träffas på Noicekonserter och via chatten på gruppens hemsida.

Bandets soundcheck är klart och Peo kommer fram till Bisse och Pia. Än i dag lyser idolvärmen upp Bisses ansikte med en lätt rodnad. Pia som tidigare pratat på, blir tyst och bara ler när Peo sätter sig vid deras bord.
– Vi skulle inte kunna hålla på och lira utan våra fans, de är helt avgörande för att vi ska kunna göra musik, säger han och tittar på Pia och Bisse.

Vad betyder Bisse för Noice?
– Du är en trevlig person som man springer på då och då. Vi uppskattar otroligt mycket de fester som du och fansen ordnar. Noice får support från dig på ett vettigt sätt, inte psyko, det har man också sprungit på ibland, säger Peo och tittar på Bisse.

Han fortsätter:
–Trots att jag nu är väldigt vuxen, är det fortfarande lika roligt att spela. Noice planerar just nu ett nytt album, det blir en nytändning inför vårt 50-års jubileum som är på Cirkus i Stockholm nästa år. Premiär för vår nya show är den 30 mars 2025, avslöjar Peo Thyrén.

MIA KARLSVÄRD


PÅ STARTSIDAN JUST NU