Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2023-8-29 KL. 13:08

Nya månskensbönder med äpplen som gröda

Av Mia Karlsvärd

SKÄNNINGE Anna-Karin Lisell Selling och Carl Selling satsar på småskaligt jordbruk med äppleodling och erbjuder andra äppelägare att musta sina frukter på deras gård, Envalla gård utanför Skänninge.

Nya månskensbönder med äpplen som gröda
Anna-Karin Lisell Selling och Carl Selling satsar på småskaligt jordbruk. Foto: Mia Karlsvärd

Eftermiddagen är ljum och längs den smala grusvägen mot Envalla smeker solen raderna av äppleträd. Här, med äppelodlingen och den nybyggda ladan, har Anna-Karin Lisell Selling och Carl Selling förverkligat sin dröm om småskaligt lantbruk. Eller, nja, egentligen Carls dröm. För Anna Karin, som som utbildats sig på konstskola innan hon pluggade till arkitekt, är drömmen egentligen något annat.

– Jag vill ha en ateljé men det blev det här i stället, en gård på landet, säger hon och skrattar.

Vi står på grusplanen utanför ladan och innan de guidar runt berättar de om sitt kretsloppstänkande.

– Här utanför ladan har vi ett ekologiskt reningsverk. Allt vårt avloppsvatten hamnar här för att kunna återanvändas som bevattning tillsammans med regnvatten som vi samlar in i en tank, förklarar Carl Selling.

Hade de vetat att det skulle regna så mycket den här sommaren hade de skaffat sig en ännu större uppsamlingstank för regnvattnet.

Vi går mot de långa raderna med äppleträd. Till sällskap har vi parets hundar som glatt springer kors och tvärs mellan de än så länge smala trädstammarna.

– Det har varit ett pussel att välja trädsorter. Vi vill att det ska vara så ekologiskt som möjligt. Gynna pollinerande insekter och planera för ett hållbart kretslopp, säger Carl Selling.

Mellan trädraderna växer mängder av gräs och klöver. Klöver som är bra för att fixera kväve från luften särskilt när de odlas tillsammans med gräs. Det minskar till exempel behovet av kemiska växtskyddsmedel.

Första trädet planterade de 2019 här på Envalla gård.

– Vi har läst på och lyssnat på andra äppleodlare. Med mer kunskap har vi lärt oss hur man planterar. Det har varit en jättespännande utvecklingsresa, berättar Anna-Karin Lisell Selling.

– Vi är oerhört tacksamma för att Jordbruksverket och Länsstyrelsen varit så hjälpsamma. Med hjälp och stöd för landsbygdsutveckling kan vi utveckla ett småskaligt jordbruk här på en gård som är för liten för ett traditionellt jordbruk, säger Carl Selling.

–Någonstans måste man börja, vi är än så länge månskensbönder, säger Anna-Karin Lisell Selling.

Hon kommer fortsatt vara verksamma som arkitekt på White liksom Carl Selling med uppdraget för LRF.

De räknar med att kunna leverera 40 ton äpplen när produktionen är i full gång om några år. Redan nu finns det äpplen som är mogna och redo att plockas.

– Det du tittar på nu är äpplesorten Ingrid Marie och där bredvid Filippa men det mesta av äppleträden är Santana, ett fantastiskt äpple som även passar för allergiker, berättar Carl Selling.

De äpplena är tänkta att kunna levereras till offentlig verksamhet, som skolor.

Från träden går vi vidare mot den nybyggda ladan. Kvällssolen lyser vacker på den ljust faluröda ladugårdsfasaden. Vi går in i musteriet och de visar hur processen går till.

–När kunderna som vill musta sina äpplen kommer hit börjar vi med att väga äpplena, därefter tvättas äpplena innan de krossas, pressas och pastöriseras, förklarar Anna-Karin Lisell Selling.

Det doftar gott från de mustade äpplena när Carl häller i ett tråg med frukt som ska bli must. Målgruppen är villaägare och lantbrukare med många äppelträd. För 50 kilo inlämnad frukt blir det ungefär åtta stycken ”bag-in-box som står sig upp till två år.

Under tiden som maskinen jobbar på att förvandla äpplena till must säger Carl:
–Det ligger verkligen i tiden att producera och konsumera lokalt. För att minimera våra fotavtryck och att minska påfrestningen på vårt klimat, säger han.

MIA KARLSVÄRD


Det gör ingenting om äpplena är lite skamfiliga, bara de inte är ruttna när de ska användas till must. Foto: Mia Karlsvärd



Om drygt fem år räknar de med att gården har full produktion. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU