Klik venligst
MOTALA 2024-5-7 KL. 13:22

Övralidpriset till Göran Sonnevi

Av Mia Karlsvärd

ÖVRALID Lyrikern och översättaren Göran Sonnevi tilldelas årets Övralidpris. I stiftelsen Övralids motivering poängteras hans känslighet och subjektivitet som inte liknar något annat och ändå är tillgänglig även för en tämligen ovan läsare.

Övralidpriset till Göran Sonnevi
– Jag känner mig glad och hedrad. Blev fullständigt överraskad, säger Göran Sonnevi, Övralidspristagare 2024. Foto: Mia Karlsvärd

Stiftelsen Övralid belönar sedan 1945 i enlighet med Verner von Heidenstams testamente en skönlitterär författare växlande med en forskare i humaniora till ett livsverk - en tung insats för kulturen, gärna i samklang med Heidenstams gärning som poet, epiker, kulturessäist och opinionsbildare. Övralidpriset är ett av Sveriges största litterära priser, med en prissumma på 300 000 kronor.

Årets pris tillerkänns Göran Sonnevi, född 1939, en poet med många tusen sidors produktion bakom sig och den senaste samlingen i april i år. Det berättar stiftelsen Övralid i ett pressmeddelande.

Motiveringen lyder: För hans poetiska årskrönikor kring kärlek och politik, hans unika formspråk och uthålliga blick på sig själv och samtiden.
– Han skriver för det mesta ett slags dagbokspoesi, en tidskrönika, som i sin känslighet och subjektivitet inte liknar något annat och ändå är tillgänglig även för en tämligen ovan läsare. Den rymmer inte bara färska politiska kommentarer, där är existentiellt grubbel om vår tillvaro och dess farligheter och inte minst en svit kärleksdikter till hustrun som varieras över femtio år med en aldrig svikande ömhet, bara det gör Sonnevis poesi unik, säger författaren Per Wästberg som är en av stiftelsen Övralids ledamöter.

Göran Sonnevi har
under åren gett ut över 20 böcker. 2022 gav han ut boken ”För vem talar jag framtidens språk” där han skildrar pandemiåren.
– Jag känner mig glad och hedrad. Blev fullständigt överraskad. Det blir fint att återknyta till Heidenstams poesi, och att få se Övralid, säger Göran Sonnevi.

Han är högaktuell med boken ”Där allt är kontrapunkt tid”. Här har han under etthundra dagar noterat i en långdikt nyheterna från kriget i Ukraina. Hans verk har översatts till flera språk.
– Jag arbetar mina timmar varje dag. Det jag har att säga står i dikterna, säger Göran Sonnevi.

Prisutdelningen som alltid lockar en stor publik sker traditionsenligt den 6 juli klockan 16:00 på Övralid. Utöver prissumman får Övralidspristagaren en kopia av den medalj som Heidenstam fick på sin 60-årsdag av Carl Milles 1919. Efter den traditionella prisceremonin vid Heidenstams grav äter pristagaren middag med Övralidsstiftelsens styrelse i matsalen där menyn alltid är densamma; Heidenstams stående födelsedagsmeny med röding från Vättern, kyckling och till sist jordgubbar med vispad grädde.

ÖSTGÖTATIDNINGEN


PÅ STARTSIDAN JUST NU