Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2022-11-8 KL. 10:04

Polisen: Vem som helst kan bli lurad

Av Mia Karlsvärd

VÄSTRA ÖSTERGÖTLAND Bedrägeribrotten har ökat markant de senaste åren. –Förödande att så många unga blir indragna via penningtvätt i den organiserade brottsligheten, säger Mikael Franzén, chef för bedrägeriberedning, polisen region Öst.
Vishing, att bedragaren ringer upp och utger sig för att vara från banken och penningtvätt är två av de brottstyper som ökar allra mest.

Polisen: Vem som helst kan bli lurad
–Förödande att så många unga blir indragna i den organiserade brottsligheten, säger Mikael Franzén, chef för bedrägeriberedning, polisen region Öst. Foto: Mia Karlsvärd

–Vi har en ökning med 87 procent i riket. Brottssiffrorna för den här formen av bedrägerier låg på 22 miljoner kronor förra året i augusti, samma månad i år är summan på 65 miljoner, berättar Mikael Franzén när Östgötatidningen träffar honom i Vadstena.

De första åtta månaderna i år har summan för vishingbrott nått den hisnande summan på 440 miljoner kronor i Sverige. Det är i dag anmärkningsvärt lukrativt att vara bedragare.

Bluffsamtalen, där uppringaren lurar personer att logga in på internetbanken, så kallad vishing, organiseras i stora nätverk.
–Det här är en brottslighet som bedrivs som ett stort företag. Med en ledning som organiserar, därefter en administration med förövare som söker upp och ringer upp, förklarar, Mikael Franzen.

Ofta använder de spoofade nummer, det vill säga numret som visas är ett annat än uppringarens, till exempel kan man se numret till banken som uppringt nummer.
– Bedragarna har avancerade metoder. De finns överallt. De bedrar personer per telefon från hela världen, säger Mikael Franzen.

Under 2021 anmäldes omkring 195 900 bedrägeribrott. 5,7 procent av befolkningen uppger att de blivit utsatta för försäljningsbedrägeri under 2021, och 3,5 procent uppger att de utsatts för kort- eller kreditbedrägeri.
–Det här brott som vi inom polisen har höjt prioriteringen av. Vi i region Öst har tillsatt en grupp inom polisen som i ett tidigt skede tar sig an denna brottstyp för utredning.

Mikael Franzen berättar att gruppen rekryterar fortlöpande och att den numera samarbetar med utredare med specialkompetens, till exempel finansiella utredare.
–Vi jobbar också brottsförebyggande där vi kontinuerligt informerar allmänheten genom föredrag och även andra kanaler, som via sociala medier. Den här brottstypen har vi prioriterat upp avsevärt det senaste året, säger han.

Han menar på att det är viktigt att allmänheten förstår att vem som helst kan bli drabbad.

Han berättar att polisen i region Öst inte är ett undantag från riket utan har enormt många utredningar där personer blivit bedragna. Det handlar också om unga människor som ser en väg till att tjäna pengar.

–Vi har många unga människor som dras in i kriminalitet via penningtvätt. Det tycker jag är förödande där man som ung blir indragen i den organiserade brottsligheten.

Det kan handla om att de upplåter sitt eget bankkonto. Att man blir en så kallad penningmålvakt. Där någon vill använda en persons bankkonto för att sätta in, föra över eller ta ut pengar. Eller att man tar emot pengar via Swish och blir ombedd att swisha dem vidare.
–Om pengarna kommer från kriminell verksamhet blir då personen skyldig till penningtvätt. Förutom att de tidigt hamnar i brottsregistret blir de också utestängda från annan ekonomisk möjlighet som bankid och Swish. Unga som är i början av livet som helst plötsligt ställs utanför, säger Mikael Franzén.

Här är några exempel på hur bedrägeriger kan gå till:
Du får ett sms i tron att det är ditt barn som är i knipa:
–Hej mamma, jag har bytt telefon, jag ska köpa en dator och behöver pengar snabbt. Be då att de ringer upp eller kommer hem.

Facebooktävlingar där någon berättar att du vunnit flera tusen och de begär att du ska lämna ut dina kortuppgifter.
–Kan det här verkligen stämma, tänk ett varv till. Kan det verkligen vara gratis, så enkelt att vinna, Bedragarnas mål handlar bara om att ta över din profil, eller att få tillgång till ditt bankkonto

Annonsbedrägerier - flotta lägenhet som uthyres i anslutning till skolstart, ofta när det är dags att börja läsa på universitet. Det här är lägenheter som inte ens finns.
–Där de kräver förskottsbetalningen, du måste betala i dag för att många är intresserade, låt er inte luras av det.

Mikael Franzén berättar att bedragarna också riktat in sig på dem som är riktigt gamla.
Härom dagen åkte några av mina kollegor hem till en 97-åring som berättade att några som utgav sig för att vara från polisen kommit hem till henne och sagt att de ville ha hennes smycken för värdering.
Den formen av bedrägerier försvårar vårt jobb ytterligare eftersom de som lurats därefter är rädda för att lita på någon överhuvudtaget.
–Om ni har blivit lurade, anmäl brottet till polisen snabbt som ögat. Ju snabbare du anmäler desto snabbare kan vi vidta åtgärder, säger han.

Men om det sker på en helg eller kväll?
–Vi jobbar dygnet runt. Vi har polisens kontaktcenter som finns på plats. I samma ögonblick du ringer banken, ringer du polisen på 114 14. Vi kan snabbt gå in med åtgärder men det är inga garantier för att du får tillbaka dina pengar.

MIA KARLSVÄRDBluffsamtal, där uppringaren lurar personer att logga in på internetbanken, så kallad vishing, organiseras i stora nätverk. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU