Klik venligst
MJÖLBY 2024-4-30 KL. 07:43

Gabriel är med i Forskningslandslaget

Av Mia Karlsvärd

MJÖLBY Sveriges mest lovande gymnasieelever inom vetenskap och forskning – Sveriges Unga Forskningslandslag 2024 har utsetts. En av dem är Gabriel Castell från Mjölby.

Gabriel är med i Forskningslandslaget
Gabriel Castell och Erik Österberg.

– Helt overkligt. Jag kan inte förstå att vi ska representera Sverige i EM. Det är en ära att få representera Sverige just i forskning som är en så viktig fråga, säger Gabriel Castell.

Landslaget representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar under året. Gabriel Castell ska bland annat tillsammas med övriga i Forskningslandslaget tävla i EM i forskning. Tillsammans med sin klasskamrat, Erik Österberg på Berzeliusskolan, har de i sitt vinnande projekt ”pH-responsive Nanocellulose Wound Dressings for Early Detection of Infections”undersökt nya material för sårförband som mäter pH-värde och därmed kan indikera pågående infektion. Tanken med landslaget är att inspirera unga till en framtid som forskare eller specialist inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Gabriel Castell från Mjölby pluggar på gymnasieskolan Berzeliusskolan i Linköping. Innan gymnasiet gick han på Blåklintsskolan i Mjölby.
– Jag är tacksam för den ovärderliga utbildning och stöd jag har fått från Berzeliusskolan. Berzan har hjälpt mig i utvecklandet av mitt och min vän Eriks gymnasiearbete som nu har gett oss möjligheten att representera Sverige i forsknings- EM för unga.

Han säger att det är en enorm ära att få en plats i forskningslandslaget. Innan gymnasiet gick Gabriel Castell på Blåklintsskolan i Mjölby.
– Blåklintskolan har främjat och lagt grunden för mina intressen och höga ambitioner. Lärarna på Blåklint såg verkligen mig i min utbildning och hade en väldigt viktig roll i att utmana mig i mitt lärande så även jag kunde utvecklas och växa som person och det har jag mycket att tacka dem för, säger Gabriel Castell.

Gabriel Castell och Erik Österberg ska nu tävla vidare och representera Sverige i EM som hålls i Katowice, Polen, 9-14 september.

MIA KARLSVÄRD


PÅ STARTSIDAN JUST NU