Klik venligst
MJÖLBY 2024-4-23 KL. 08:46

Lantbruket är framtiden för arbetssökande

Av Sara Anderberg

MJÖLBY Det är brist på folk som vill jobba i lantbruket, med att bearbeta jorden och jobba med djuren. Det är ett problem för de företag i Mjölbytrakten som annars lyckas bra med sina lantbruksföretag.

Lantbruket är framtiden för arbetssökande

Rekryteringsproblem brukar associeras med mycket stora företag. Att det förekommer i en bransch där en ytterligare anställd innebär en ökning av förhållandevis många procentenheter är inte lika känt.

Det framkom på Fokusmässan i Mjölby, där många jordbruksföretag hade monter.
– Vi behöver arbetskraft, säger Lars-Erik Nilsson från Brynstorps gård i Normlösa.
– Och många inser nog inte hur spännande lantbruket är. Hur högteknologiskt det har blivit.

Lars-Erik har fyra anställda men behöver fem. Det är en ganska kraftig ökning procentuellt sätt, även om det inte är det i numerär bemärkelse.
Lars-Erik beskriver hur han söker personal via annonser men också via djungeltrumman, det vill säga spridningen mun till mun. Han säger att det är svårt men tror att många har det som krävs.
De som utbildar sig för att jobba i lantbruket och ta hand om djur blir färre. Men Lars-Erik Nilsson menar att många ändå har det som krävs.

Att ta hand om djur i lantbruket kräver omsorg, något som många människor kan, även om de har lärt sig det för andra yrken.
– Grisproduktion är till exempel mycket omsorg, säger Lars-Erik Nilsson.
Han pratar om att modern teknik har använts för att göra det bättre för människorna.
– Men det handlar också om att göra det bättre för djuren.
Han stod i monter tillsammans med företagare som producerar grönsaker och de kunde tillsammans visa på lantbrukets roll i Mjölby kommun och i samhället i stort.

Jordbruksföretag i Mjölby kommun vill att samhället i stort förstår vilken kraft det finns på landsbygden och hur viktiga dessa är för tillväxten.


SARA ANDERBERGPÅ STARTSIDAN JUST NU