Klik venligst
MJÖLBY 2024-4-11 KL. 06:00

Gräsmatta och grönsaker för framtiden

Av Susanne Hasselqvist

SKÄNNINGE I många år pendlade de mellan jobb i Stockholm och på gården utanför Skänninge, Olof och Magdalena Hermelin. Och så kom plötsligt det där ögonblicket av klarhet, när de såg hur framtiden kunde byggas.

Gräsmatta och grönsaker för framtiden
Numera har de slutat pendla. Olof och Magdalena Hermelin driver Fallsbergs gård och producerar gräsmattor, potatis, spannmål och grönsaker. Foto: Susanne Hasselqvist

– Eureka-momentet, säger Olof, när vi insåg att vi båda faktiskt hade möjligheter att bo och utveckla Fallsbergs gård. Här fanns en framtid.
Att odla och sälja gräsmattor på rulle var redan en given verksamhet, det hade Olofs föräldrar Ulf och Gertrud Hermelin börjat med redan på 1980-talet. Då gjordes arbetet ganska mycket för hand, och 5 000 kvadratmeter gräs skördades första året. Nu kan 5 000 kvadratmeter skördas varje dag i stället.

För Olof var det inte givet att han skulle bli lantbrukare. Föräldrarna drev Fallsbergs gård sedan 1960-talet, men själv läste han till civilekonom och började sin karriär som marknadskonsult i Stockholm. Så småningom insåg han ändå att han ville ägna sig åt gården och 2006 hade han definitivt bestämt sig. Det var då han träffade Magdalena. Hon jobbade i Stockholm och det tänkte hon fortsätta med.
– Jag valde Olof OCH Stockholm, berättar hon. Det betydde pendling i flera år.
Tredje barnet var på väg och Magdalena var framgångsrik projektledare för Rosa Bandet-kampanjen, nyss utsedd till Årets chef av tidningen Ledarna, när hon kände att det räckte.

Steget att lämna en lysande karriär för att ägna sig åt lantbruket och familjeföretaget kunde tyckas väldigt stort. Vad skulle hon ägna sin tid åt? Det blev långa samtal om framtiden.
– En natt kom vi på lösningen, berättar Olof. Det var grönsaker vi skulle satsa på. Magdalena är en fantastisk matlagare så egentligen var steget inte så stort.
– Nu älskar jag det här och vill aldrig flytta härifrån, säger Magdalena. Men det var en process och en stor omställning.

Paret Hermelin kunde
ingenting om grönsaksodling, berättar de. Det blev en kurs på komvux för Magdalena och en massa studiebesök för att lära mer. Första odlingsytan blev 200 kvadratmeter för att testa och 2014 skördades de första grönsakerna.
– Vi provade att sälja på Bondens marknad i Linköping varje lördag, och trots att vi var tvungna att ta dubbelt så mycket betalt som vanliga livsmedelsbutiker så sålde vi slut på allt, säger Magdalena. Vi sålde grönsaker i knippen med blast och vitkål med de yttersta bladen kvar. Kunderna måste jobba mer och ha förståelse för att det finns jord mellan vitkålsbladen och till och med små insekter! De bevisar ju att vi lever som vi lär.

Självplockning av grönsaker på helgerna har blivit jättepopulärt och numera finns det en gårdsbutik på Fallsberg. Där säljs ägg och ekologiska grönsaker, allt efter säsong. Grönsaker levereras också till restauranger och butiker, både i Östergötland och i Stockholm.

Fallsberg är en blandgård där gräsmattor, spannmål och potatis odlas konventionellt. Gräsmattorna sås vår och höst, klipps ett par-tre gånger i veckan under växtsäsongen och får växa i två år innan det är tid att skörda. De färdiga gräsrullarna säljs både till stora entreprenörer i byggbranschen och till privatpersoner.

Med Olofs och Magdalenas bakgrunder är fokus på marknadsföring och försäljningen en självklar del i företagandet, och det speglas i hur de driver och leder sina företag: Olofs gräsmattor och Magdalenas grönsaker.
– Vi har tredubblat omsättningen sedan vi startade, och framgången bygger på att vi har väldigt duktig personal, säger Olof. Magdalena och jag gör så mycket annat också, så det krävs att vi har anställda som är självgående och tar eget ansvar.
Bra maskiner är en annan förutsättning. Olof visar gräsklipparen som är 7,5 meter bred; en sprillans ny skördare som skär gräsrullarna enligt osthyvelsprincipen och lägger dem prydligt på pallar; en maskin som dammsuger bort gräsklippet så att det inte ligger och skräpar på mattorna som ska säljas; fem traktorer med olika sorters däck som har olika egenskaper för olika syften och olika jordmån.
– Många generationsskiften i lantbruket sker för sent och det skapar problem, säger Olof. Så gjorde inte Ulf och Gertrud. Jag fick vara elev här i ett par år och sedan driva verksamheten i ytterligare ett par år tills det var dags att ta över hela företaget. Magdalena och jag hann utbilda oss, hon på Himmelstalund och jag på Vretaskolan.

I år har Magdalena Hermelin
tilldelats Stora Hagdahlspriset. 2019 utsågs Hermelins grönsaker till årets östgötamatsambassadör av föreningen Östgötamat och 2021 vann företaget klassen Frukt och grönt i Årets bonde.
– Vi kunde inte allting från början och det var vi medvetna om, säger Olof. Men vi har fått tid på oss att utvecklas och att utveckla företaget.

SUSANNE HASSELQVIST


PÅ STARTSIDAN JUST NU