Klik venligst
MOTALA 2024-4-4 KL. 06:06

Fikastunden minskar ensamheten

Av Susanne Hasselqvist

MOTALA En kopp kaffe och en bulle och lite sällskap en stund. Så enkelt kan det vara att göra livet lite bättre för dem som lever i ofrivillig ensamhet och isolering. Före sommaren kan Äldrekontakt göra skillnad för de äldsta Motalaborna.

Fikastunden minskar ensamheten
enom regelbundna fikaträffar skapas ny gemenskap och möten med nya vänner. Foto: Alicia Hanze

Äldrekontakt är en ideell organisation med syfte att bryta social isolering och ensamhet för de som drabbas mest, de äldsta invånarna. Genom regelbundna fikaträffar skapas ny gemenskap och möten med nya vänner. Just nu pågår arbetet med att bygga upp verksamheten i Motala.

Det är volontärer som står för de praktiska arrangemangen vid träffarna. En av dem bjuder hem en grupp äldre, max åtta personer, en söndag i månaden. Ett par andra volontärer hämtar upp de äldre gästerna och skjutsar dem till fikaträffen – och hem igen.
– Vi intervjuar alla volontärer personligen, säger Alicia Hanze som är kommunikatör på Äldrekontakt.
– Det är väldigt viktigt att vi är noggranna i urvalet. Äldre är särskilt utsatta för bedrägerier idag men här ska de vara alldeles säkra på att kvalitén är hög.
Äldrekontakt rekryterar volontärer via sociala medier, tidningar och liknande, och kaffegästerna hittar organisationen med hjälp av till exempel biståndshandläggare och hemtjänstpersonal.

På sin hemsida skriver organisationen att 300 000 äldre lever i ofrivillig ensamhet och att ”denna sociala isolering är det första steget i en snabbt accelererande negativ hälsospiral som leder till stort mänskligt lidande och höga kostnader för samhället”. Idag omfattar verksamheten 94 grupper på 40 orter runt om i Sverige och varje månad träffas 700 äldre gäster. 90 procent av dem som deltar i Äldrekontakts regelbundna träffar menar att dessa gör skillnad i deras liv.

Organisationen grundades 2008 av Robert Gyll och är en godkänd 90-kontoinnehavare som kontrolleras så att insamlade medel verkligen går dit de ska.

SUSANNE HASSELQVIST


PÅ STARTSIDAN JUST NU