Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-12-19 KL. 10:00

De har hjälpt till med årets belysning i Motala

Av Carolina Fransson

MOTALA. Motala har en lång tradition av en belyst nyårspromenad. Även i år lyses staden upp lite extra, men för att det inte ska uppstå någon trängsel är belysningen uppe under en längre tid. Designen bakom belysningen står gymnasieelever i Motala för.

De har hjälpt till med årets belysning i Motala
Emil Söderberg, Alfred Joelsson, Oscar Grankvist, Sofia Delander och Linn Berntsson. Foto:Carolina Fransson

Sedan över tio år tillbaka har man kunnat gå en belyst promenad på nyårsafton i Motala. Elever på Platengymnasiets teknikprogram har under de senaste sex åren medverkat i projektet och tagit fram designen till belysningen där armaturerna kommer från företaget Fergin. Eleverna är också med och sätter upp belysningen. Det är Motala kommun, Svenska kyrkan och Hamnrådet som beställer designen till belysningen från eleverna.

MED TANKE PÅ coronarestriktioner om att hålla avstånd kommer nyårsvandringen att ställas in, men årets belysningar att sitta uppe lite längre. De sattes upp den 15 december 2020 och kommer att sitta uppe till och med den 6 januari 2021. Stads- och Kyrkoparken och Hamnområdet belyses.
Eleverna går i årskurs två och de började arbeta med projektet när höstterminen började, genom att studera färglära och komposition. De har tittat på inomhusbelysning, ergonomi, utomhusdesign, vad en ljusdesigner gör och vad företaget de lånar armaturerna i från gör. Tidigare i höstas fick de också träffa beställarna och få reda på vad de önskade, var det finns strömmöjligheter i parken, var man kan ljussätta, vad ska man tänka på, säkerhet med mera. Utifrån det har eleverna sedan i grupper arbetat fram och presenterat förslag till olika belysningar som beställarna sedan valt bland.

PETRA SCHENDEL är lärare på teknikprogrammet på Platengymnasiet i Motala.
– Vi är glada att få vara med i det här projektet. Eleverna lär sig att ta ansvar och leverera inför beställarna. Det är en övning inför det kommande arbetslivet. De driver ett designprojekt som om de skulle jobba med det, säger hon.
Emil Söderberg, Alfred Joelsson, Oscar Grankvist, Sofia Delander och Linn Berntsson är några av eleverna som är med i projektet.
– Det har varit lite annorlunda att jobba med det här än vad man är van vid. Det är mer praktiskt och på riktigt. Man gör något som blir verkligt, säger Emil.
– Att jobba i projekt har också varit nytt. Det är inte jätteofta i grundskolan eller högstadiet som man gjort ett projekt som sträckt sig över en halv termin - utan oftast är det småuppgifter. Men det här har verkligen fått ta lite tid, fyller Linn i.
De tror att de kan ha mycket nytta av att ha arbetat med projektet i framtiden.
– Det här knyter lite kontakter och vi får lära oss arbetssättet och hur man gör för att komma fram till ett resultat, säger Emil.

RICKARD HANNING från Svenska kyrkan är en av beställarna.
– Det är väldigt roligt att få jobba med ungdomarna. De har många bra idéer, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU