Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2022-3-13 KL. 23:20

Regionrådet: "Hela samhället måste kraftsamla mot psykisk ohälsa"

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Kampen mot "den andra pandemin", den psykiska ohälsan, pågår ständigt för både individer och för beslutsfattare och vårdpersonal av olika slag. Regionrådet Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland, menar att frågan är extra viktig nu efter två år med pandemi.

Regionrådet:
Torbjörn Holmqvist (S), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Pressbild Socialdemokraterna Motala.

Precis som vi aviserade i vår större intervju med Torbjörn Holmqvist för två veckor sedan så har Östgötatidningen tagit ett grepp om ämnet psykisk ohälsa. Här ovan kan ni läsa om Motala Fontänhus arbete mot det stora samhällsproblemet och i förra veckans tidning berättade Mjölbykillen Robin Wiktorson sin livshistoria, kantad av allvarlig psykisk ohälsa som nästan kostade honom livet. Om fler ska kunna vända på livet likt Robin så krävs det en kraftsamling, enligt Torbjörn Holmqvist (S).

– Hela samhället måste kraftsamla mot psykisk ohälsa. Det är en av vår tids största utmaningar. Dels handlar det om förebyggande verksamhet inom skola och vården. Alla måste jobba tillsammans för att motverka att människor drabbas av psykisk ohälsa, säger Torbjörn Holmqvist, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Och hur agerar ni från politiskt håll för det ändamålet?

– Vi stöttar föreningslivet, det är viktigt att barn- och ungdomshälsan ska vara jämlik över hela länet. Föreningslivet och hälsofrämjande aktiviteter behöver stärkas och ska utvecklas ännu mera. Sedan har vi skjutit till resurser till psykiatrin, och även där vill vi skjuta till ännu mer.

Parallellt med själva bekämpningen mot smittspridning och mot sjukdomen covid-19 så har pandemin fört med sig en rad utmaningar som också finns med nu när vi går in i en ny fas, med slopade restriktioner.

– Många har haft det svårt med isoleringen som pandemin har inneburit. Nu handlar mycket om att få igång hälsofrämjande aktiviteter av olika slag. Arbetet mot psykisk ohälsa blir ännu viktigare än tidigare, säger Torbjörn Holmqvist (S).

Anton RimstedtPÅ STARTSIDAN JUST NU