"Det behövs fler räddningsvärn"
Av Mia Karlsvärd
VADSTENA/MOTALA Borghamn har från och med nu ett räddningsvärn. – Jag har haft en klump i magen. Därför känns det bra att det inrättats ett räddningsvärn i Borghamn. Nu är det är viktigt att vi får till fler värn säger Johan Edvall, Räddningschef i Motala och Vadstena.
Ove Karlsson, stationsansvarig för räddningsvärnet i Borghamn är nöjd med lösningen som kommunen arbetat fram. Foto: Mia Karlsvärd
Johan Edvall är på plats vid räddningsvärnet i Borghamn tillsammans med Vadstenas kommunalråd Peter Karlsson (M) och Ove Karlsson, som är stationsansvarig för räddningsvärnet i Borghamn.
Sedan 1993, när Vadstena kommun beslutade att lägga ner deltidsbrandkåren i Borghamn, har borghamnsborna fått ta eget ansvar över stationen och utryckningar. Med hjälp av sponsring från företag och från privatpersoner har det varit möjligt.
För ett år sedan väckte Johan Edvall frågan i Vadstenas kommunledning om att återta stationen i kommunens regi. Ett år senare är beslutet taget och stationen i Borghamn är återigen i kommunal regi med stöd av kommunala medel.
– Från kommunens håll är vi jätteglada att det har gått så snabbt, säger Peter Karlsson som samtidigt berättar att kommunen skjuter till en halv miljon för att Borghamns räddningsvärn ska få en ny fastighet med dusch och större utrymme både för fordon och personerna som ingår i värnet.
De är sammanlagt tolv personer som ingår i Borghamns räddningsvärn. Nu väntas den årliga utbildningen för både dem som nyss värvats till värnet och de som varit med sedan tidigare.
Ove Karlsson är nöjd med lösningen som kommunen arbetat fram.
– Det skulle aldrig funka med en deltidsbrandkår i Borghamn, det skulle vi inte hitta folk till här, säger Ove Karlsson.
Johan Edvalls klump i magen har släppt för Borghamn.
– Min förhoppning är att vi kan få till samma lösning i Godegård. Jag kommer att ta kontakt med bygderådet i Godegård och förklara att vi vill upprätta ett räddningsvärn även där, säger han.
Han fortsätter:
– Utmaningen för oss är att hitta personer som kan tänka sig att ställa upp. Vi kanske lättare kan få godegårdsbor att ingå i ett räddningsvärn, där det inte är samma krav på jour och ständig närvaro som för en deltidsbrandman, hoppas han.
Han berättar att man i väntan på en lösning för Godegård har avtalet med Nerikes räddningstjänst att luta sig mot. Närke med sitt räddningsvärn i Mariedamm är närmsta enhet att bistå i kommunens norra delar kring Godegård.
– Det avtalet har vi sedan två år tillbaka.
Varför har inget hänt tidigare med räddningstjänst i Borghamn och Godegård? – Jag kan inte svara på hur det sett ut tidigare. Jag har jobbat som räddningschef i drygt ett år. Och suttit i ledningen sedan 2018. Vi har i vårt handlingsprogram som mål att sänka insatstiderna och vårt nästa område blir Godegård.
– Vi är en del av civilförsvaret. Med en utbyggnad av räddningsvärn har vi större möjligheter att i händelse av kris som exempelvis vid översvämning eller skogsbränder få en bättre krisberedskap, menar Johan Edvall.
MIA KARLSVÄRD– Min förhoppning är att vi kan få till samma lösning i Godegård, säger Johan Edvall, räddningschef, i Motala och Vadstena.