Klik venligst
VADSTENA 2020-2-19 KL. 08:32

Trädgårdsexperten från Go’kväll till Vadstena

Av Lotta Hofström

BOSTAD. Se hit trädgårdsintresserade! Gunnel Carlson, känd från tv, kommer till Vadstena för att föreläsa. ”Det finns en liten trädgårdsmästare i oss allihop”, säger hon.

Trädgårdsexperten från Go’kväll till Vadstena
"Jag kanske gräver upp något ur min trädgård att ha med mig och visa upp", säger trädgårdsexperten Gunnel Carlson som föreläser i Vadstena. Foto: Pressbild

Gunnel är inbjuden av Vadstena föreläsningsförening för att tala om “Mina och dina och allas våra gröna rum”.
– När jag är ute och pratar trädgård så försöker jag inspirera människor till att ha trädgården för sin egen skull. Jag vill ge lite råg i ryggen och stärka självkänslan! Vill man ha raka linjer och välrensat så är det okej, vill man tvärtom ha lummigt och ostädat så kan man ha så också, säger hon.

GUNNEL är journalisten som blommat ut till en rikskänd trädgårdsexpert som regelbundet syns i tv-programmet Go’kväll. Under nio år, fram till 2005, var Gunnel programledare för Gröna rum i SVT.
Det var Gunnel som var med och startade upp projektet Tusen trädgårdar, där vem som helst kan ha öppet hus i sin trädgård under en dag. Tusen trädgårdar firar 10-årsjubileum den 28 juni 2020.

Flera gånger i månaden åker Gunnel till olika platser för att föreläsa om trädgård.
– Jag lär mig mycket av att träffa andra trädgårdsintresserade och kommer hem med nya idéer till min egen trädgård, säger hon.
För både plånbok, miljö och sinne rekommenderar Gunnel att dela med sig när det kommer till trädgården.
– Jag är bra på något och du på något annat. Gå med i en trädgårdsförening, uppsök växtmarknader, skaffa kompisar med trädgård och dela med dig. Gräv till exempel upp snöklockor och ge till någon och säg ”så får jag en gammal pion av dig”, säger hon och skrattar.
– De växter jag fått eller köpt på semester minns jag bättre och är lite mer rädd om. Du får en mer hållbar och roligare trädgård på det viset, fortsätter hon.

GUNNEL menar att ökad kunskap om trädgård ger ringar på vattnet i form av ökad kunskap om miljön.
– Bryr man sig om sin egen jordplätt, där vi har en chans att värna om bin, djuren och jorden, så kan man börja bry sig mer. Då vill man inte spruta gift vare sig i sin egen trädgård eller någon annanstans, säger hon.

DET FINNS alltid något nytt att lära sig om trädgården, det är Gunnels gröna melodi. Hon arrangerar då och då gruppresor för trädgårdsintresserade.
– Att åka till ett land som Kina, till exempel, där pionerna har sitt ursprung så får man hela växtens historia och bakgrund - varför de ser ut som de gör och varför de växer som de gör, säger hon.
Trädgårdsintresse är enligt Gunnel en “social rörelse”.
– Efter en veckas trädgårdsresa kan jag komma hem med vänner för livet. Jag vet knappt vad de jobbar med men vet allt om deras trädgård, skrattar hon.

Tidigare i februari reste Gunnel till Storbritannien för att spana in snödroppar. Snödroppar är också ett kärt vårtecken här i Sverige, men som så mycket annat har den lilla vita blomman ett annat ursprung.
– Snödroppen kom hit under 1700- och 1800-talet genom växtsamlare. De växer till exempel i Turkiet, Kaspiska havet och vid medelhavet, berättar Gunnel.

I VADSTENA kommer hon bland annat att tipsa om vad för trädgårdsfix som kan göras under vårvintern.
– Det du gör nu har du glädje av senare. Nu kan man börja tänka framåt: Vad vill jag att säsongen ska ge mig? Blommor, mycket grönsaker, vill jag kanske sätta ett nytt träd? Nu är det till exempel hög tid att så chiliplantor, och du kan börja redan nu att se var du ska gräva och lägga gödsel. Själv har jag redan varit ute och tagit lite ogräs!

Gunnel föreläser i Vadstena den 25 februari.


Bild från Gunnels egen trädgård. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter