Klik venligst
VADSTENA 2023-5-17 KL. 16:03

Vadstena lockar och det gör även mässan

Av Sara Anderberg

VADSTENA I år var det utställarna utomhus som drog vinstlotten på Vadstenamässan. Strålande sol och en betydligt mera behaglig ljudnivå än för dem som bokat plats inne.

Vadstena lockar och det gör även mässan
Hela familjen Stjernström med mamma Evelin, pappa Mattias och barnen Alve och Essie. Foto: Mia Karlsvärd


Utomhus, på borggården med slottet som fond, stod till exempel hela familjen Stjernström från företaget Mestdjur AB som just flyttat till Vadstena kommun och ska etablera verksamhet.

Pappa Mattias berättar att man redan har en fungerande rörelse i Norrköping, med tre anställda. Företaget säljer djurprodukter, har hunddagis och passar katter, bland annat.
–Men vi ville inte bo i centrala Norrköping med barnen utan ville ut på landet. Jag kommer från Vadstena så det föll sig naturligt att flytta hit, berättar mamma Evelin och tillägger att Mattias kommer från Mantorp.
Redan i höstas bor familjen i Granby med barnen Essie och Alve. I Vadstena är planen att starta hunddagis, sälja djurprodukter och åta sig tjänster som den som har djur behöver i form av passning.
–Vi räknar nog med mellan 25 och 30 platser på vårt hunddagis, säger Evelin Stjernström och konstaterar att det är rimligt med tanke på att man har vana från fler platser i Norrköping.
De ser fram emot att kunna bygga upp en kundkrets i sin nya hemkommun och räknar med att det ska gå vägen.

Inomhus var det som sagt mycket ljud. Sorlet från utställare och besökare blandades med en högtalaranläggning som var rejält uppskruvad i volym. Det var svårt att höra varandra i lokalen men stämningen var ändå på topp.

Vadstenabon William Holsten är 20 år och en kille med tur. Han har hittat en riktigt roligt jobb som grafisk designer på Vadstenaföretaget Alla former.
–Jobbet är jättekul, säger han och är själv överraskad av att det kan vara så skoj att jobba med bland annat broschyrer och studenskyltar.

Att hitta ett sådant jobb i den lilla kommunen är inte alltid lätt och därför är det rätt att kalla honom för en turkille när han inte ens behövde flytta från Vadstena.
Det var trångt i lokalen och de många utställarna lockade med sina företags produkter och tjänster men också något som man inte klarar sig utan på en mässa. Godis.

En erfaren uställare vet att man inte kommer långt utan godis och den som bjuder på bäst kan också ha fler besökare än den som har något sämre. Här handlar det inte om tur.

Medan en besökare mumsar på kola eller Marianne kan utställaren tala sig varm för sitt företag och alla blir nöjda.

För nöjda verkade de flesta vara. Och nog är det lite lyxigt att kunna erbjuda en mässan i helt unika lokaler, om än inte i själva slottet. Arvet från Vasa i kombination med ultramoderna företag. En och annan Vadstenabo kände sig säkerligen stolt.

SARA ANDERBERG


PÅ STARTSIDAN JUST NU