Klik venligst
VADSTENA 2022-5-11 KL. 12:14

Odlar jordgubbar på höjden

Av Sara Anderberg

VADSTENA Josefin Rosén öppnar eget företag med jordgubbsodling på ett nytt och rent av vetenskapligt sätt. Den blir den första i sitt slag i Östergötland.

Odlar jordgubbar på höjden
I långa tunnlar, 110 centimeter över marken, odlar Josefin Rosén jordgubbar. Sorten heter Malling Centenary. Foto: MIA KARLSVÄRD

Josefin Rosén odlar jordgubbar på bord, 110 centimeter över marken. Det innebär att det blir lättare för den som ska plocka, som slipper böja sig, men också svårare för odlaren.

Här handlar det om att gödsla droppvis, helt utan ogräs och om en kontrollerad pollinering med humlor.
Strax utanför Vadstena odlar hon jordgubbarna i stora växthustunnlar i plast med sammanlagt 3000 meter plantor, eller 30 000 stycken plantor. Växthuset är 100 meter gånger 45 meter stort.

Josefin Rosén är 33 år och jobbar vanligtvis på Forsbecks i Skänninge som växtodlingssäljare.

Hon är född och uppvuxen på en gård i Skåne och har både jobbat i och varit intresserad av den gröna näringen hela livet.

–Eftersom jag odlar i växthus, en bit ovanför marken krävs det en annan odlingsteknik än för vanlig jordgubbsodling på friland. Tanken är att jag inte ska få något ogräs alls med den metoden men också att jag måste ha fullständig koll på vad som tillförs, förklarar hon.

Det innebär att man inte bara kan strö ut eller hälla över gödsel hur som helst. Det ska i stället ske med droppvis fördelning.

Doseringen av gödning sker inte i växthuset utan i en byggnad ett stycke bort, där vatten och gödning blandas med precision.

För att få pollineringen att fungera får Josefin köpa humlor som får ha sitt bo i växthuset. Att bara förlita sig på bin går inte.

–Jordgubbar har inte den godaste plantan och bin söker sig hellre till något annat om de kan. Humlor däremot flyger inte så långt från boet.

De får helt enkelt hålla till godo med jordgubbsplantorna.

Det låter svårt, nästan lite vetenskapligt att odla på det här sättet?
–Ja, det är ett annorlunda sätt att odla och man måste vara noggrann.
–Men ska jag, som är relativt ung, satsa på jordgubbar måste jag satsa på det senaste.

Josefin är tjänstledig från sitt arbete för att i stället jobba med sitt jordgubbsföretag.

Tanken är att hon ska kunna försörja sig på verksamheten men kanske inte i år.

–Nej, det är mycket investeringar i början men min vision är att på sikt ändå kunna försörja mig på det här.

Företaget med den höga odlingen erbjuder kunder möjlighet till självplockning och Josefin ska också ha en gårdsbutik där redan plockade jordgubbar ska säljas.

Gården där hon har sitt företag ligger strax utanför Vadstena, i Fylla.

SARA ANDERBERGJosefin Rosén övervakar droppbevattningen som innehåller exakt mängd gödning. Foto: MIA KARLSVÄRDJosefin Rosén hoppas kunna försörja sig på jordgubbsodlingen. Foto: MIA KARLSVÄRD


PÅ STARTSIDAN JUST NU