Klik venligst
VADSTENA 2024-1-16 KL. 06:00

De samlar in för att låna ut i Vadstena

Av SUSANNE HASSELQVIST

VADSTENA Insamlingen pågår för fullt. I Fritidsboden finns skridskor, skidor, hockeyklubbor, krocketspel, en gitarr och en flöjt, tennisracketar och frisbees, ett par sparkar och isdubbar, allt – snart – redo att lånas ut till behövande Vadstenabor.

De samlar in för att låna ut i Vadstena
Just nu är det kanske vinterprylar som är mest aktuellt. Lisa Johansson och Susanne Karlsson hoppas att grejer som bara har blivit liggande ska lämnas till Fritidsboden och bli till glädje för nya användare. Foto: Susanne Hasselqvist

För ska man bara åka långfärdsskridskor en enstaka gång så behöver man kanske inte köpa ett par egna. Och om mormor och farfar får besök av barnbarnen så kanske de inte har med sig skidorna, fast snön ligger vit och inbjudande. Då finns grejerna här.
– Det är många som har grejer i förråden som de inte använder längre, säger Lisa Johansson som är arbetsledare på Fritidsboden, och vi samlar in och lånar ut. Mycket kan användas igen!

Grejerna behöver inte vara i toppskick. På Fritidsboden fixar man till, lagar och tvättar, sätter nya skosnören i skridskorna och fotbollsskorna, allt för att de ska funka för nya brukare.
– Det här är ingen klassisk fritidsbank, säger Lotta Genfors som är enhetschef för VIA (vuxenutbildning, integration, arbetsmarknad), så stort är inte uppdraget. Vi har inte anställt personal, vi har ingen jättelokal. Vårt mål är i stället att skapa bra uppgifter till dem som arbetstränar.
Vanliga uppgifter är ofta fysiska jobb, som att klippa gräs och tvätta bilar. Just nu sys hörlursfodral till skolorna och frukost görs till personalgrupper som beställer det.
– Här blir det sociala uppgifter också. Att ta emot grejerna och att fixa till dem, säger Lotta Genfors. Administrativa uppgifter blir det också: att göra en förteckning på grejerna, låna ut dem, hålla ordning på dem. Vi vill ha variation på arbetsuppgifterna och i Fritidsboden blir det så.

Fritidsboden håller till i lokaler som Birgittas sjukhus använde tidigare, nära kommunkontoret. Här byggs ett lager upp för att kunna erbjuda ett brett sortiment: skridskor, pjäxor och fotbollsskor i många storlekar, fritidsprylar för olika önskemål.
– Vi har varit på stan och gjort reklam för Fritidsboden, berättar Susanne Karlsson, arbetsledare. Vi gör olika jippon för att folk ska veta att vi finns och att de kan lämna in sånt de inte längre vill ha, till glädje för någon annan.
– Vi har också pratat med Lions som har en massa prylar, de kommer gärna hit med en del, säger arbetsledaren Marcus Stals.
När öppnar ni?
– I slutet av januari, säger Lisa Johansson. Då hoppas vi ha fått in tillräckligt mycket grejer.

SUSANNE HASSELQVIST

PÅ STARTSIDAN JUST NU