Klik venligst
VADSTENA 2023-2-14 KL. 09:00

Max driver framgångsrikt två företag

Av Mia Karlsvärd

VADSTENA Max Erhagen driver framgångsrikt två nya företag i campingbranschen. Ett av dessa tar bort ett riktigt skitgöra för campinggästerna och det andra underlättar bokning för den som driver en anläggning.

Max driver framgångsrikt två företag
Max Erhagen driver två framgångsrika företag, med bas i Vadstena. Foto: Mia Karlsvärd

Det började hemma i garaget, då i Motala. Fast egentligen började det på en semesterresa i Tyskland. Familjen var på resa med husbilen och Max suckade när han skulle tömma latrintanken ytterligare en gång.
– Barnen tycker att det är som roligast att gå på toaletten i husvagnen, inte på campingplatsen, säger han.
– Och tömma den där, det är det äckligaste som finns.

Han kånkade med sig latrintanken till tömningsstationen och där blev han mycket positivt överraskad. För två euro skötte maskinen jobbet åt honom.
– Så skönt, minns han.

När han kom hem ringde han till tillverkaren i Tyskland och snart var han återförsäljare i Sverige, Danmark och Norge. Han säljer maskinen som möjliggör för husbilsägare att på campingplatser och ställplatser enkelt tömma sina latrinkassetter.

Fast i den branschen talar man om gråvatten och svartvatten. I husbilen samlas gråvatten, allt som kommer från dusch, tvätt, disk, tandborstning och så vidare i en gråvattentank. Kiss och bajs hamnar i svartvattentanken.

I dag går försäljningen bra i företaget Camperclean. Numera finns också företaget Stellpy som säljer ett egetkonstruerat bokningssystem för ställplatser för husbilar.
– Och i dag har vi avtal med Göta kanal för bokningssystemet, längs med hela sträckan, berättar Max Erhagen.
2018 startade företaget och då hade Max, hemma i garaget och med ett annat jobb vid sidan om en ganska liten omsättning. I dag, i nya lokaler i Vadstena som också har blivit hemort till familjen, har företaget en omsättning på tio gånger så mycket.
– Det tog ett tag innan jag kunde satsa på heltid med det här.
Max Erhagen hoppas att fler ska lockas av det bokningssystem företaget har skapat, eftersom det är den stora och dessutom egna lösningen. Maskinerna för latrintömning är fiffiga men ger inte riktigt samma inkomster eller trygghet till företaget.

SARA ANDERBERG

PÅ STARTSIDAN JUST NU