Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-7-18 KL. 16:48

Stenåldersmannen på Charlottenborgs slott har fått sällskap av kvinna

Av Carolina Fransson

MOTALA. Stenåldersmannen på Charlottenborgs slott har fått sällskap av en kvinna. En rekonstruktion av ett 7 800 år gammalt kranium har nu tagit plats i en utställning där.

Stenåldersmannen på Charlottenborgs slott har fått sällskap av kvinna
Rekonstruktionen av stenålderskvinnan. Foto: Privat

Det är den internationellt erkände modellmakaren Oscar Nilsson som rekonstruerat kvinnan. Tidigare har han rekonstruerat en stenåldersman till slottet. Båda rekonstruktionerna är baserade på DNA som kunnat utvinnas ur kranier som hittades vid de stora utgrävningarna i Motala vid Kanaljorden intill Motala ström. Kranierna som hittades där är nästan 8000 år gamla och kvinnan som Oscar nu återskapat är en kvinna i 25-årsåldern, som dog för omkring 7 800 år sedan.

REKONSTRUKTIONEN AV mannen var klar för drygt ett år sedan. Oscar började delvis att arbeta med kvinnan samtidigt som mannen.
– Jag gjorde en skiss som jag följde ganska väl med båda två, så att det skulle bli en helhet av det som hängde i hop. Det har varit helt otroligt häftigt att ta del av de här fynden och omständigheterna kring dem. De har suttit på pålar som kan ha varit en del av en rituell begravningsplats. Några teorier om varför de varit uppålade är för att avskräcka fiender eller som ett slags hall of fame där de har varit legendariska hjältar som kan ha räddat sin stam. Det är ett unikt projekt som varit superhäftigt att jobba med, säger han.

OSCAR BERÄTTAR att under utgrävningarna hittades totalt tio kranier.
– Med hjälp av DNA har jag kommit fram till att kvinnan jag rekonstruerat högst troligt hade blont hår, blåa ögon och en något mörkare hudton än folk
i dag med skandinavisk bakgrund. Man kan få en ganska så komplett bild med hjälp av DNA och det är fantastiskt, säger han.
Men det är inte en helt exakt kopia han har skapat. Han har gjort detaljer och uttryck hos kvinnan som gör att man som besökare kan känna en kontakt med det han återskapat.
– Jag vill väcka tankar och känslor hos besökarna om hur anatomiskt lika de är de här människorna, men ändå hur olika vi förmodligen skulle vara i våra sätt att tänka och vara om vi skulle mötas, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter