Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-2-2 KL. 09:58

Snart kan massvaccineringen starta

Av Carolina Fransson

MOTALA. Under måndagen hade Region Östergötland pressvisning av de tre stora vaccinationscentralerna i Östergötland; Mässhallarna i Norrköping, Saab Arena i Linköping och Luxor Center i Motala. Samtliga är nu färdiga att kunna tas i drift.

Snart kan massvaccineringen starta
Luxor Center är en av de stora vaccinationscentralerna i länet. Foto: Carolina Fransson

I Luxor Center har tolv vaccinationsbås för vaccinering mot Covid-19 byggts upp, och möjligheten finns att bygga upp ytterligare tolv bås. Hela vaccinationscentralen, med bland annat vänteplatser, är på den 4 500 kvadratmeter stora yta av centret där tidigare bland annat Lidl haft en lokal.

I MITTEN AV februari, när tillräckligt många doser vaccin kan ha levererats, räknar Region Östergötland med att kunna börja vaccinera här och i de två andra stora vaccinationscentralerna i Linköping och Norrköping.
När vaccinationerna är i gång i Luxor Center räknar man med att en sjuksköterska ska kunna vaccinera ungefär en person var sjätte minut. Vaccinationscentralen kommer att vara öppen alla dagar i veckan. Det är till en början personer som tillhör Fas 1, det vill säga äldre i särskilda boenden, personer med hemtjänst, hemsjukvård och vård och omsorg i hemmet, som kommer att vaccineras här då vaccinationen av den här gruppen pågår just nu.

RICKARD LUNDIN, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen, säger på pressträffen i Motala att man hoppas kunna påbörja vaccinationen av Fas 2, det vill säga personer som är 70 år och äldre i slutet av februari. Det går inte att komma direkt till vaccinationscentralerna och vaccinera sig, utan det är tidsbokning som gäller och enligt den prioritetsordning som fastställts. Personer som tillhör Fas 2, som är näst på tur, kontaktas via brev med mer information.
Centralen kommer att stå kvar tills alla vuxna över 18 år som vill vaccinera sig har ebjudits vaccin. När det blir beror på hur mycket vaccin som kommer och hur snabbt vaccinen levereras, men vid halvårsskiftet 2021 räknar man med. Samtidigt pågår vaccinationer på vårdcentralerna. Man ska kunna vaccinera sig i varje kommun i Östergötland.

PÅ MÅNDAGEN meddelade Regionen också att man förbereder för ytterligare tre lite större vaccinationscentraler i länet; en i Mjölby, en i Finspång och ytterligare en i Linköping. I Mjölby kommer det att bli en vaccinationscentral i Galleria Kvarnen. Även där kommer det att finnas tolv vaccinationsbås.
– Den vaccinationscentralen har vi inte kommit så långt ännu, men där kommer vi att sedan kunna vaccinera i Fas 2, 3 och 4, berättar Rickard Lundin.
Det är möjligt att vaccinera sig på vilken ort man vill. Jobbar man på en ort och bor på en annan kan man exempelvis vaccinera sig på den ort man jobbar.


Rickard Lundin. Foto: Carolina FranssonRickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen, Gun Lindgren, verksamhetschef för vaccinationscentralen och Kerstin Davidsson, enhetschef på Region Östergötland. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-4 KL. 09:07

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar

Denna dag har den vita vintern plötsligt gått in i något brunskiftande vårliknande tillstånd.

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-3 KL. 00:22

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland

"Jag vill hedra alla som har röstat på mig".

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:40

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser

"Jag tog fram min telefon och filmade lite spontant"

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:20

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras

Rickard Lundin: "Vi vaccinerar så fort vi kan och anpassar hela tiden planerna efter vilket vaccin vi får"

Fler nyheter