Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-13 KL. 05:00

Se upp för rattfylla i sommartrafiken

Av Lotta Hofström

ALKOHOL. En enkät av Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF) och Bilprovningen visar att var tjugonde förare har kört bil efter att ha druckit alkohol.

Se upp för rattfylla i sommartrafiken
MHF är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som främst arbetar för trafiknykterhet. Foto: Pressbild

6 procent av respondenterna i enkäten menar att det är okej att köra bil alkoholpåverkad och 5 procent har kört bil mindre än två timmar efter att ha druckit alkohol.
11 procent av respondenterna under 25 år har kört efter att ha druckit alkohol.

19 PROCENT av männen uppger att de kört bil tidigt dagen efter att ha varit alkoholpåverkade, att jämföra med 6 procent av kvinnorna. Bland förare under 35 år eller yngre är andelen 25 procent.

96 procent anser att polisen borde göra fler trafikkontroller med utandningsprov, vilket är en ökning om 14 procentenheter jämfört med föregående mätning.

LIKA MÅNGA menar att det bör vara obligatoriskt för rattfyllerister att ha alkolås efter att blivit av med sitt körkort. Svensk forskning från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) visar att risken för återfall i minskar med alkolås, skriver MHF i ett pressmeddelande.
Enkäten gjordes med drygt 420 personer mellan april och september 2019.Fakta om rattfylleri
- Varje dygn kör drygt 12 000 personer rattfulla i Sverige.
- Varje år dör 60-80 personer i Sverige i trafikolyckor orsakade av rattfylleri.
- Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. En person som har 0,2 promille - kan känna sig lätt påverkad eller inte alls. Om man har druckit en öl eller ett glas vin bör man inte köra bil eller cykla på flera timmar.
Källa: MHF


PÅ STARTSIDAN JUST NU