Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2022-2-17 KL. 08:43

Potentiella demokratiproblem kopplat till frånvaro i fullmäktige: ”Väldigt otacksamt”

Av Anton Rimstedt, Elsa Andersson Beurling

ÖSTERGÖTLAND. I Östgötatidningens granskning av våra kommunpolitikers närvaro i fullmäktige under kalenderåret 2021 har vi pratat med flera av ledamöterna med högst frånvaro, och det vittnas på flera håll om potentiella demokratiska problem kopplat till deras frånvaro.

Potentiella demokratiproblem kopplat till frånvaro i fullmäktige: ”Väldigt otacksamt”
Mjölby kommunfullmäktiges första sammanträde på plats sedan allt digitaliserades på grund av pandemin skedde i september 2021. Foto: Anton Rimstedt.

Östgötatidningen har gått igenom närvaron i kommunfullmäktige för samtliga sammanträden under år 2021 i de fem kommunerna i vårt bevakningsområde (Motala, Vadstena, Mjölby, Boxholm och Ödeshög). Vilka ledamöter som har varit frånvarande vid vilka sammanträden. Några generella betraktelser kan ni läsa i artikeln ovan, men vi har också specifikt pratat med flera av kommunpolitikerna med högst frånvaro.

I Mjölby kommun missade Suzan Harfouch (SD) fem av sju sammanträden under 2021, hennes förklaring till frånvaron är en förklaring hon delar med många de senaste åren.
– Jag fick corona i flera omgångar och blev sjuk, så det var därför jag missade flera möten, säger Suzan Harfouch.

Emil Carlsson Ramö, moderat ledamot i Vadstena kommunfullmäktige, vittnar däremot om en annan problematik kopplat till pandemin när Östgötatidningen ber honom förklara sin frånvaro i fyra av sex sammanträden, bland annat missade han de tre första mötena förra året.
– Det berodde egentligen helt på svårigheter med uppkoppling hemifrån. Då (i början av 2021) hade jag inte den uppkoppling som krävdes för att det skulle bli bra i de där Teams-mötena. Det blev hackigt och störde både mig och andra när jag satt hemma med dåligt bredband.

Vadstena gick, precis som många kommuner och en majoritet av våra kommuner, över till digitala sammanträden i fullmäktige under pandemin, vilket alltså blev ett problem för Emil Carlsson Ramö, som bor på en gård utanför Borghamn.
– Jag försöker alltid gå på möten i den mån jag kan, så min frånvaro handlade inte om det. Om man bor på landet och inte har bra uppkoppling så går det tyvärr inte alltid att delta. Det kändes inte jättebra. Det har varit samma bekymmer i arbetet i nämnder. Ganska nyligen har vi fått bredband här ute, så det är inget problem för oss längre, men det finns fortfarande folk på landet som har det här problemet. Samtidigt är det såklart ett val man gör att bo på landet, säger Emil Carlsson Ramö (M).

I Motala kommun missade Elin Karlsson (C) sex av tio sammanträden under 2021.
– För mig blir det långa arbetsdagar framför datorn och framför skärmar. Det blev svårt att då dessutom orka med digitala möten på kvällar. Det gick inte att få ihop vissa gånger. Men det fanns ersättare på plats för mig, säger Elin Karlsson.

Att allt blev digitalt, blev det till ett demokratiproblem?

– Definitivt. När man har suttit på jobbet hela dagen så orkar man inte sitta mer digitalt.

Just arbetsbördan och tiden det tar att vara fritidspolitiker, för det är vad i princip alla kommunpolitiker är; i stort sett oavlönade förtroendevalda med ”vanliga” arbeten vid sidan om, är något som också Kerstin Slatte (M) i Ödeshög vittnar om som ett potentiellt demokratiproblem, pandemipåfrestningar eller inte. Hon missade fem av sex sammanträden i Ödeshögs kommunfullmäktige under 2021.
– Jag hade precis bytt jobb och bytet innebar längre dagar. Det blev svårare för mig att delta i det politiska arbetet. Jag får se om jag ska vara ordinarie nu under nästa mandatperiod eller om jag blir ersättare. Generellt är det svårt att få ihop det som kommunpolitiker, i alla fall när man är i min ålder och det blir ett val mellan sonen och politiken när jag kommer hem på kvällen. Därför är det svårt att locka många till politiken i min ålder, säger Kerstin Slatte.

Hon är 40 år och pendlar varje dag till jobbet på Saab i Linköping.
– Man kan kliva av politiken, men jag har hängt med ändå och läst in mig på allt. Vi inom partiet i Ödeshög har hela tiden en diskussion, så jag tycker att jag hänger med. Jag vill egentligen fortsätta, för jag tycker det är viktigt att vara med och påverka. Jag vill inte vara en av de där som klagar på kommunen, det är ju vi som är kommunen! Men vi får se hur det blir nu till hösten, säger Kerstin Slatte.

Är arbetsbördan som fritidspolitiker ett demokratiproblem som du ser det?

– Ja, det är det. ”Hur hinner du?” Är en fråga jag får från min omgivning hela tiden. Det är jättesvårt att värva nya medlemmar. Det är väldigt otacksamt att vara kommunpolitiker.


Anton Rimstedt
Elsa Andersson Beurling



PÅ STARTSIDAN JUST NU