Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-4 KL. 09:07

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar

Av Anton Rimstedt

OMBERG. Västra Östergötland har en hel del att erbjuda när det kommer till friluftsliv, unika naturmiljöer och vandringsleder, och många är vi som skulle peka ut Omberg som utflyktsmål för den typen av naturupplevelser. För att ta reda på vad berget har att erbjuda bortsett från den ”klassiska” vandringen upp till Hjässan tog Östgötatidningen hjälp av Ombergsguiden Linda Staaf.

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar
Linda Staaf i den miljö hon trivs bäst i, intill Ombergs sluttningar. Foto: Anton Rimstedt.

Efter en vit och kall vinter hade man inte väntat sig att möta en fjäril och en och annan fluga uppe på Omberg i slutet av februari. Men det är precis vad vi stöter på denna dag när den vita vintern plötsligt har gått in i något brunskiftande vårliknande tillstånd. Men jag klagar inte när det ger Linda Staaf möjligheten att visa mig utsiktsplatser ut mot Vättern som hade varit för riskfyllda att ta sig ut till om det hade varit snö och is som genomgående underlag.

Vi passerar, för Linda obemärkt, för mig tillhajande, en skylt där det står ”Varning för stup”.

Det har nu hunnit bli en hel del år som Linda Staaf genom sitt Woods & Water har guidat fotgängare, kajakpaddlare och MTB-cyklister i naturmiljöerna kring Omberg och Vadstena. Utbildning, opinonsbildning och ställningstaganden varvas med guidningar. Från att ha jobbat inom mötes-, hotell- och reseindustrin under 15 år startade hon eget 2009 och har sedan dess arbetat med upplevelser på Omberg och kring Vättern. Hon är utbildad friluftslivs- och kajakguide, eventarrangör och reseagent.

Efter ”Varning för stup”-skylten kom vi ut på en naturlig utsiktsplats ut mot Vättern där ett snedsteg skulle kunna innebära slutet på jordelivet. Men så länge man står stadigt är utsikten magnifik. Vyerna ut mot Vättern är lika svindlande som de är hisnande.
Åt sjösidan stupar Omberg brant i form av förkastningsbranter. Här finns också femton grottor bildade genom vattenerosion. Vi befinner oss vid Oxbåsebergen, men Linda är alltid försiktig med att genom publiceringar eller bilder avslöja exakt var hon har varit.

– Jag utbildar också inom hållbar turism och hållbart friluftsliv, så jag försöker alltid slå ett slag för att man ska utforska sina närliggande naturmiljöer och att man inte alltid behöver dela med sig av sina lite mer avlägsna smultronställen. Såna här ställen skulle inte vara lika fantastiska om det stod 15 andra personer runtomkring oss nu. Det är delvis det hållbart friluftsliv handlar om, att alla inte behöver vara på exakt samma ställen, säger Linda Staaf.

Det är inom hållbar turism och outdoorföretagande som Linda Staaf har profilerat sig på senare år med mer eller mindre uppmärksammade ställningstaganden kring riktad marknadsföring för att undvika hitflugna kunder och besökare. Även privat har Linda tagit avstånd från flyget.

– Jag flyger inte och har inte gjort så på några år. Det är ett aktivt val och jag har helt ärligt svårt att förstå dem som tycker att de exempelvis ”behöver” flyga till Thailand två gånger per år. Att man ”behöver” flyga av nöjesskäl är provocerande för mig.

Vad säger du till vänner och bekanta som åker på såna resor?

– Det har blivit en del diskussioner. Jag går igång på sånt, men det har slutat med att vi inte pratar om sånt när vi ses. Jag kan inte bestämma hur andra ska leva sina liv, säger Linda Staaf.

Vi har lämnat de värsta klippavsatserna nu och skogen på väg tillbaka upp mot Stocklycke känns trygg och stabil. Inga varningar för stup. Kanske att ekoparken kan bjuda på någon glimt av orkidén kärrkniprot, kungsörn eller läderbagge. Men just det, det är ju fortfarande februari.

Anton Rimstedt


Diverse träd syns tillsammans med branta klippor med grottbildning. Foto: Anton Rimstedt.



Vyerna ut över Vättern är fantastiska. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU