ÖSTERGÖTLAND 2020-12-21 KL. 11:17

Mjölbyelever delade ut julklappar till behövande

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. För andra året i rad har elever på Kungshögaskolans vård- och omsorgsprogram delat ut julklappar till behövande. Personer som är i kontakt med RIA:s verksamhet har bland annat fått värmande kläder och hygienartiklar som tvål, bindor och tandborstar.

Mjölbyelever delade ut julklappar till behövande
Marcello Holmström, Max Fagerstedt, Mika Andersson, Emma Lindberg och Marie Wallin är några elever från skolan som delat ut julklappar. Foto: Privat

– Vi började med det här förra året och den gör jättegott för oss och de som får det. Vi hoppas att det här ska bli en tradition som vi kan fortsätta med, säger Cecilia Tält, lärare på programmet.
Hon berättar att denna handling görs inom ramen för de kurser som eleverna läser på programmet.
– I kurserna läser eleverna om människors utsatthet, vad det beror på, vad man kan göra och hur man arbetar med utsatta människor. Att få komma till RIA:s verksamhet och prata med personalen där kan ge en förståelse för hur man kan hamna i ett missbruk eller en depression, säger hon.
– Den här gruppen människor är extra drabbade under pandemin. Då mycket är nedstängt och man inte kan träffas på samma sätt är det många som upplever en större ensamhet. Då hoppas vi att vår julklapp kan värma. Eleverna har varit otroligt engagerade i det här, fortsätter hon.

ELEVERNA HAR fått samla i hop saker de har hemma och gå och handla det de vill. Kläder och saker har också samlats in av personalen.
– Att handla har varit absolut frivilligt. Från skolans sida har vi bara sagt att om man ändå köper tre tandkrämstuber och betalar för två så kan man kanske ge bort en tandkrämstub, säger Cecilia.
Eleverna har fått gå i smågrupper och lämna julklapparna. RIA:s personal har tagit emot julklapparna och fördelat ut varje klapp till den som behöver just den klappen mest.

MAX FAGERSTEDT är en av eleverna som delat ut julklappar.
– Det känns bra och roligt att kunna hjälpa till. Jag har bland annat delat ut hygienartiklar som schampoo till exempel. Jag har köpt lite saker, pratat med familjemedlemmar om vad de har och rensat garderober, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter