Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-29 KL. 10:08

En fjärdedel av det som återvinns hamnar fel

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Hösten är en årstid då många tar tag i förrådsrensningar och gårdsstädningar, vilket brukar resultera i några vändningar till återvinningen. Enligt en plockanalys från Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, hamnar en fjärdedel av allt material som lämnas till landets återvinningscentraler fel.

En fjärdedel av det som återvinns hamnar fel
Plastleksaker är en av de vanligaste sakerna som sorteras fel. Foto: Pixabay

Statistik från FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, visar att 97 procent av alla svenskar återvinner sina förpackningar och tidningar. Samtidigt visar en plockanalys av material som samlats in på FTI:s återvinningsstationer att ungefär en fjärdedel av allt som lämnas där hamnar fel.
– Vår senaste statistik visar att mycket av det som hamnar på våra återvinningsstationer egentligen hör hemma på kommunens bemannade återvinningscentral. När man återvinner rätt så kan gamla förpackningar och tidningar bli till nya och användas om och om igen. Att återvinna är något som alla kan göra för att bidra till en bättre miljö, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI i ett pressmeddelande.

STATISTIK FRÅN FTI visar att plast är det materialslag som anses vara svårast att källsortera. En av anledningarna till det uppges vara att det finns flera olika sorters plast, vilket kan vara en förklaring till varför saker som hör hemma på kommunens bemannade återvinningscentral ofta hamnar på återvinningsstationerna.
– Plastleksaker är en av de vanligaste sakerna som hamnar på återvinningsstationen, men som inte hör hemma där. Det är ett exempel på saker som ska lämnas direkt till kommunens bemannade återvinningscentral eftersom det inte är en förpackning, säger Veronica Foberg Gustafsson.

OMSLAGSPAPPER OCH chipspåsar är exempel påförpackningar som ofta hamnar i fel återvinningskärl. En vanlig missuppfattning är att omslagspapper sorteras som tidning, men det är i själva verket en pappersförpackning. Chipspåsar som vecklar ut sig när de knycklats i hop ska sorteras som plast och om de behåller sin form ska de sorteras som metall.

Några exempel på var du återvinner vad:
Metallförpackning: Sprayflaska i metall, aluminumtub ( till exempel kaviar och ost),
Plastförpackning: Sprayflaska med pump i plast, plastkorkar, klämpåse till barnmat, charkuteripapper köpt över charkdisk,
Pappersförpackning: Blompapper, papperskassar.
Tidning/returpapper: Kvitton, tidningar.
Glasförpackning: Glasburkar till barnmat och andra livsmedel.
I hushållssoporna: Bakplåtspapper, avfallspåsar, ballonger, engångshandskar, servetter.
Lämnas på kommunens bemannade återvinningscentral: Plastbestick, bläckpatroner till skrivare, inbundna böcker med hård pärm, cd- och dvd-fodral, diskborste, dricksglas, kläder.

PÅ STARTSIDAN JUST NU