Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-10-7 KL. 11:39

"Det kan vara ett sätt att våga börja orientera"

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. På flera platser i landet finns friskvårdsprojektet Hitta ut. Det går ut på att allmänheten tar med sig fysiska kartor, eller laddar ner digitala, och sedan ger sig ut för att leta checkpoints. Friskvårdsprojektet finns hittills inte i Mjölby, men det vill Mjölby orienteringsklubb ändra på.


Här håller klubben till. Foto: Carolina Fransson

Lina Petersson är ledare för barngruppen och sitter med i barn- och ungdomsstyrelsen i Mjölby orienteringsklubb. Hon vill, tillsammans med några andra i klubben, starta ett Hitta ut i Mjölby.
– Det skulle kännas roligt att kunna ge barn och vuxna det här. Flera, som deltagit i det i Linköping, har hört av sig till oss och velat ha det i Mjölby också. De närmaste Hitta ut finns i Linköping och Jönköping, säger hon.
– Vi tänker att vi riktar oss till alla som vill åka hit. Man kan ju åka hit över helgen och samtidigt upptäcka platser man inte varit på i Mjölby. Man kan också göra det här som en aktivitet med företaget, fortsätter hon.

UNDER CORONAPANDEMIN har Lina märkt att fler varit ute i skogen och att det finns ett ökat intresse för friluftsliv.
– Vi möter fler i skogen nu. På ungdomsträningarna på onsdagskvällarna brukar vi vara ganska ensamma skogen, men så är det inte längre. Jag tror att många insett att det är trevligt att vara ute i skogen och att det kommer att hålla i sig även efter pandemin, säger hon.
Hitta ut tror hon också kan vara ett enklare sätt för den som är vuxen och nyfiken på orientering att våga testa sporten.
– Det är främst barn och ungdomar som kommer på våra orienteringsträningar för nybörjare, och jag tror att Hitta ut kan vara ett sätt att få nya vuxna in i sporten. Är man vuxen och aldrig hållt på med orientering kanske man drar sig för att våga, men då kan Hitta ut vara ett sätt att våga börja, säger hon.

TANKEN ÄR att Hitta ut ska vara i gång i maj 2021 och att det ska hålla på ungefär till slutet av september 2021 - för att sedan återkomma varje år.
– Lokala företag eller organisationer får gärna höra av sig om de är intresserade av att hjälpa till att få det här att hända i Mjölby, säger hon.


Lina Petersson. Foto: Privat


Hitta ut:
Hitta ut startade för tio år sedan och finns på ett 50-tal platser i landet. Det går ut på att man tar med sig en karta ut och letar checkpoints. Vid varje checkpoint finns en kod som man kan registrera på sitt konto, med chans att vinna priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar. Hitta ut samordnas av Svenska Orienteringsförbundet och arrangeras av lokala orienteringsföreningar.
Källa: www.orientering.se

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter