Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-8-31 KL. 09:02

"De ville ha något som tittade tillbaka och något som tittade framåt"

Av Carolina Fransson

VADSTENA. Ett broderi som symboliserar dåtid och ett som symboliserar nutid. Tillsammans vävs de två väggbonaderna, som numera hänger i matsalen i Drottning Blankas förskola i Vadstena, i hop till en helhet.


Karolina Johanssons väggbonader hänger i förskolans matsal. Den ena bonaden visar hennes tolkning av Drottning Blanka. Foto: Privat

Karolina Johansson heter brodören som gjort väggbonader till förskolan. Förskolan har valt att investera i broderier av henne som en del i den kulturpeng de fått. När Karolina studerade slöjd, hantverk och formgivning på Linköpings universitet kom hon i kontakt Hemslöjden i Östergötland, som mottog beställningen ifrån förskolan. De frågade henne om hon ville brodera åt förskolan.
– Jag sa självklart ja. Det här är mitt första och största beställningsarbete. Vi bokade ett möte där jag fick visa upp vem jag är och hur jag jobbar. Jag jobbar med ull- det är det jag broderar på och med. På mötet pratade jag om hur jag tänkte göra och så önskade de vad de ville ha. De ville ha något som tittade tillbaka och något som tittade framåt, säger hon.

DET RESULTERADE I två väggbonader- en med Karolinas tolkning av drottning Blanka och en med en friare tolkning med miljö och allas lika värde i fokus. Karolina har arbetat med bonaderna, som är 75x160 centimeter stora vardera, under cirka ett års tid.
– Det har varit väldigt kul att arbeta med det här. Jag gillar när man får tänka till lite och ha med underliggande budskap i broderierna. Det har också varit väldigt kul att få tänka på hur andra skulle vilja ha det. Jag har haft en bra dialog med förskolan och det har blivit lite ändringar på vägen, säger hon.

PÅ STARTSIDAN JUST NU