Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-21 KL. 09:19

De skriver kandidatuppsats om Ödeshög

Av Carolina Fransson

ÖDESHÖG. Närheten till naturen, det geografiska läget mitt emellan Linköping och Jönköping och identiteten i Ödeshög är några faktorer som gör kommunen attraktiv att bo i. Det har invånare i Ödeshögs kommun svarat i en enkät som studenterna Adrian Hult och Max Håkansson genomfört och som ingår i en kandidatuppsats som de ska skriva om kommunen.

De skriver kandidatuppsats om Ödeshög
Adrian Hult och Max Håkansson när de pratade med kommuninvånare i Ödeshög. Foto: Privat

Adrian och Max studerar kandidatprogrammet i samhällsplanering på Linköpings universitet och skriver en uppsats med fokus på platskvaliteter och attraktionsvärden i Ödeshögs kommun. Nyligen stod de på torget i Ödeshög och genomförde en enkät där invånare fick svara på frågan "Vilka faktorer gör din kommun attraktiv att bo i?"Samma fråga ställdes i en digital enkät och de fick in sammanlagt in mellan 90 och 100 svar.
– Naturen och tryggheten var det många som svarade. Hästholmen tycker många är attraktivt - särskilt som en sommarort. Många tycker också att lokaliseringen betyder mycket - närheten till E4:an och att det är ligger mitt emellan två stora städer - Linköping och Jönköping, säger Adrian.
– Att det finns mycket kultur, historiska värden och vackra besöksmål gillade många också, tillägger Max.

DE STÄLLDE OCKSÅ frågan: "Vad tycker du kan förbättras i kommunen?"
– Många tyckte då kommunikationerna - att kollektivtrafiken inte fungerar så bra. Många ville också att affärsutbudet skulle bli större, säger Adrian.
– Framförallt önskades mer mataffärer, liv och rörelse, tillägger Max.

DE HAR OCKSÅ tittat på Ödeshögs kommuns översiktsplan och intervjuat tjänstemän i kommunen.
– Kommunen har en långsiktig plan att satsa på stadskärnan, så det ligger i linje med vad som efterfrågas, säger Adrian.
Till tjänstemännen har de ställt allmänna frågor kring vad de ser för platskvalitéer och attraktionsvärden i kommunen och hur deras strategier ser ut. De har också frågat hur de upplevt planeringsarbete för en kommun som haft en generell befolkningsminskning över en längre tid.
– De pratade en del om deras medborgardialog. Som attraktionsvärden i kommunen värdesatte de bland annat naturen med Omberg, Vättern och Tåkern. De nämnde också tryggheten i kommunen - att bor man där så känner man de flesta - som något viktigt, säger Adrian.

DE TITTAR PÅ JUST Ödeshögs kommun av flera anledningar.
– Ödeshög har haft befolkningsminskningar och vi blev nyfikna på vad folk tycker är attraktivt i kommuner som haft det. Det kan vara särskilt viktigt att titta på vad folk tycker är attraktivt i en kommun när man jobbar med platskvalitet för att bibehålla invånare och locka invånare till kommunen, säger Adrian.
Ödeshög ligger också bra till geografiskt med tanke på att Adrian och Max har Linköping som studieort. Någon direkt anknytning till Ödeshög har de inte. Max kommer från Linköping och Adrian är född i Borås, men uppvuxen i Växjö.
– Jag är elfsborgare och Klas Ingesson har varit tränare för Elfsborg. Peter Wettergren, som är nuvarande assisterande förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, har varit assisterande tränare i Elfsborg. Det är den närmaste anknytningen till orten jag har, säger Adrian.

UPPSATSEN KOMMER att bli klar i slutet av maj. I mitten av sommaren kommer den att publiceras och Ödeshögs kommun länkar då till den via sin webbplats.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar
MJÖLBY 2021-5-8 KL. 10:03

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar

Mjölby, Ödeshög och Boxholm är först ut i vår kommunkoll.

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 16:07

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen

"I Ödeshög är det ganska delat mellan HV och LHC".

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 08:05

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon

"Det är intressant att få reda lite mer på arbetsprocessen när folk skriver böcker, framför allt när man skriver ihop".

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 13:00

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II

"Det kan rädda en säsong till"

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 08:00

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag

Cecilia Burenby (S): "Viktigt för utvecklingen"

Fler nyheter