Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-28 KL. 15:59

Avstånd mellan borden och begränsat antal gäster

Av Carolina Fransson

VADSTENA. Julskinka, Janssons frestelse, prinskorv, gravad lax... Det är ett tag kvar till december, men det börjar bli dags att tänka på julbord. Vi har pratat med några lokala entreprenörer hur de klarat krisen och om hur de gör med julbord i dessa tider.

Avstånd mellan borden och begränsat antal gäster
Det börjar lacka mot jul och julbord. Foto: Pixabay

Vadstena klosterhotell brukar ha en julbordsbuffé, men gör lite annorlunda i år.
– Efterfrågan av ett traditionellt julbord är liten, och vi har istället valt att satsa på ett annat koncept i år. Vi erbjuder en fyrarätters middag med julinspiration, samt för grupper och företag ett större jularrangemang som vi kallar ”En julmiddag som går till historien” där vi i sju bjudningar serverar julens läckerheter på ett spännande vis, med historiska inslag och möjligheten att boka egen matsal för en helkväll hos oss, säger Mats Engstrand på Vadstena klosterhotell.

HAN SÄGER att det i dessa tider är självklart att det är ”Coronaanpassat” på alla möjliga vis, men att det också blivit en ny vardag för dem.
– Vi är en säker anläggning att besöka och uppdaterar löpande våra rutiner för att vara en trygg miljö för både personal och gäster. Vi tycker att tydlighet är viktigt i dessa tider och vi ser att våra gäster uppskattar att vi snabbt ställt om och bildat nya produkter och ett utbud som passar rådande situation utan att man måste göra avkall på varken kvalitet, upplevelse eller säkerhet, säger han.
– Vi ser redan nu bland annat minskat svinn och mindre miljöpåverkan på grund av avvecklingen av buffén. Vi har möjlighet att skänka gästen en större upplevelse då vi kan styra utbudet på annat sätt när det serveras vid bordet, och en stor portion goodwill från våra gäster att vi har en stabil anläggning som snabbt klarar av hantera kriser. Vi ser ett stort förtroende för vårt kvalitetsarbete och har dessutom fått erfarenhet av att leda en organisation genom denna svåra tid, vilket både stärkt oss som organisation och varumärke. Det har utan tvekan varit en lärorik period som gett både oss och gäster ett helt nytt perspektiv att förhålla sig till, säger han.

OMBERGS GOLF RESORT kommer att ha en julbuffé i år, men har coronaanpassat den.
– Vi har bestämt oss för att köra vårt uppskattade julbord. Vi kommer att anpassa det med ett begränsat antal gäster per timme och tillåta ett begränsat antal personer runt buffén samtidigt. Vi har stora ytor och lokaler så det går att hålla avstånd, säger Jon Moleklev, verksamhetschef.
– Vi tar in begränsat antal gäster per timme för att minimera köbildning runt bufféborden. Vi kommer duka upp buffén på flera bord och erbjuda handskar för den som vill ha. Många återkommande julborsgäster tycker det är väldigt kul att vi kör, fortsätter han.

VERKSAMHETEN HAR klarat krisen bra.
– Vi tappade många gästnätter under våren innan reserestriktionerna släpptes. Under juli, augusti, september har vi haft bra beläggning och mycket gäster hos oss. Känslan är även att detta kommer fortsätta in i oktober och vi väljer därför att hålla banan öppen hela oktober förutsatt att väder och vind är med oss, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU