Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-25 KL. 14:04

4 tips för en lyckad hemester

Av Lotta Hofström

Tänker du att semester, ledighet och avkoppling innebär en resa långt bort? Tänk om! Det går att stanna kvar på hemmaplan, men ändå lämna vardagslunken. Att inte resa iväg kan till och med ladda batterierna ännu mer! Och inte minst – en så kallad hemester blir dessutom en vinst för både dig och miljön.

4 tips för en lyckad hemester
Dags för hemester? Semestra på hemmaplan – ladda batterierna ordentligt och upptäck nya spännande platser i närheten av ditt hem. Foto: Pixabay

Glöm rutinerna
Grunden till en lyckad hemester är att inte ledas in i vanliga vardagsspår, bara för att du befinner dig hemma. Unna dig sovmorgon! Ordna extra lyxiga frukostar, lämna disken oplockad och gå och lägg dig i hängmattan igen.

Se staden med nya ögon
Tänk: Vad hade jag gjort som turist i min egen stad? Picknick i parken? Strosat på shoppinggatan? Besökt det där caféet ett par kilometer från centrum? Tagit en sightseeing i båt? Du tror kanske att du vet allt om din stad, men det är lätt att bli hemmablind. Börja dagen med att fråga om tips på lokala turistbyrån – de kanske kan hjälpa dig att hitta guldkorn?

Gör utflykter i naturen
"Sitt inte inne som björnen i bur. Det är att slösa med livet. Nej, följ med oss uti guds fria natur. Och stäm in i sången i jublande dur. Gå upp och pröva dina vingar...", sjunger vi i populära allsången. Gör praktik av orden genom att besöka en ny strand eller badsjö, ge dig ut på cykel eller ta en promenad i ett helt nytt område. Utnyttja allemansrätten, finn lugnet i naturen och upptäck nya smultronställen.

Fixa ett äventyr
Det behövs ingen snorkling i röda havet eller tur på en elefantrygg i Thailand för att uppleva ett äventyr och få kära och långvariga minnen. För familjens yngsta medlemmar kan ganska små upptåg bli till stora äventyr. Titta på båtar i en hamn, packa en picknickkorg, fika på en främmande rastplats. Lek fågelskådare för en dag! Gå upp klockan 04 och ge er ut! Det finns garanterat perfekta fågelspaningsplatser i närheten, bara en googling bort.


Utnyttja allemansrätten, finn lugnet i naturen och upptäck nya smultronställen. Varför inte fika på Svartåns rastplats i Mjölby? Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter