Klik venligst
ÖDESHÖG 2020-6-11 KL. 09:06

Strandplogging i Hästholmen

Av Lotta Hofström

ÖDESHÖG. På söndag bjuder Hästholmens bygdegård in till ”strandplogging” mellan Sverkerskapellet och Hästholmen. Ideella krafter ska återigen städa stranden från skräp.

Strandplogging i Hästholmen
Nu ska ideella krafter återigen städa stranden. Foto: Camilla Linusson


– Det är ett samarbete med Aktion rädda Vättern som kommer att stå för kostnader för fika, säger Camilla Linusson som är ordförande i Hästholmens bygdegård.

Hon berättar att det är mycket skräp längs stränderna.
– Det blåser in burar som slitit sig loss och fiskenät. Men det är mycket skräp från land också, som glasspapper och snusdosor. Det är mest plast! Fiskenäten är otäcka för det fastnar mycket i dem. Vi har hittat döda djur, säger hon.

PLOGGING är en hopsammanslagning av orden jogging och skräpplockning, och handlar om att plocka skräp i samband med till exempel jogging, promenad, skateboardåkning, cykling eller någon annan motionsform. Fenomenet plogging startades i Sverige och har blivit en skräpplockarrörelse som under de senaste åren spridits både nationellt och internationellt.

EGENTLIGEN skulle Hästholmens bygdegårds ha en hel temavecka om miljön. Men föreläsningarna, filmvisningen, underhållningen och de olika aktiviteterna har fått ställa in på grund av coronapandemin. Skräpplockande går dock att genomföra ändå.
– För i coronatider har vi försökt att hitta på lite aktiviteter utomhus. Vi har haft plogging tidigare i samhället. Då städade 28 stycken på olika platser under flera dagar. Vi tänker att ett 30-tal personer kommer till strandploggingen, vi köper så pass mycket fika, men det blir plogging utan jogging, säger Camilla Linusson.

Under de senaste åren har fritidshemmet Rödingen, där Camilla Linusson jobbar, städat strandremsan många gånger.
– Första gången fick vi ihop åtta sopsäckar bara vid en liten sträcka vid Guldkusten. Vi brukar städa där minst två gånger per år. Rödingen fick Aktion rädda Vätterns första miljöpris 2018, berättar hon.

FÖRHOPPNINGEN är att ploggingen i Hästholmen kommer att fortsätta.
– Städningen sprider sig. Här har det spridit sig till grannorterna, som Borghamn. Vi vill hålla snyggt i samhället!

PÅ STARTSIDAN JUST NU