Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-9-28 KL. 09:29

Bettina får stipendium

Av Sara Anderberg

ÖDESHÖG Bettina Johansson från Ödeshög är barnboksillustratör. Hon får 40 000 kronor från region Östergötland. Pengarna ska hon använda för att försörja sig medan hon förverkligar en dröm om att skriva en egen barnbok.

Bettina får stipendium
Bettina Johansson, illustratör. Foto: Mia Karlsvärd

Egentligen var det tänkt att henne sambo, som hon kallar den riktiga konstnären i familjen, skulle söka stipendiet från regionen.
–Men när tiden nästan hade gått ut och han fortfarande inte hade sökt så tänkte jag att jag gör väl det själv då, berättar Bettina Johansson.
Sedan glömde hon nästan bort alltsammans tills de ringde från regionen och berättade att hon får ett kultur- och utvecklingsstipendium.
–Jätteroligt. Det är kul att bli premierad.

Hon får stipendiet för att: ”hon i sitt konstnärskap lägger stor vikt vid att representera mångfald och olikheter.”
Stipendiet delas ut till en 45-årig kvinna som i 15 år arbetat som barnboksillustratör. Konstnär vill hon inte kalla sig, även om hon som självlärd illustratör faktiskt sorterar som en konstnärsgren.

–Nä, jag har ju ingen utbildning, säger hon och är mån om att inte låta pretentiös.

Hennes sambo är den utbildade konstnären i familjen men jobbar som fastighetsvärd på Bostadsbolaget i Mjölby och har konstnärsskapet mera som ett sidoprojekt.

Hur som helst är det hon som jobbar heltid som barnboksillustratör. Det visste hon tidigt att hon skulle göra.
–Redan i ettan sade jag att jag skulle måla barnböcker, minns hon.
Men när hon efter gymnasiet först inte kom in på konstskolor kom hon att göra lite annat, innan hon till slut ändå gjorde det hon som liten sagt. I dag är hon ett etablerat namn i branschen och framför allt med sina illustrationer till Annika Leones böcker om bara rumpor, har hon också tjänat mera pengar.
Men 40 000 i stipendium kommer ändå välkommet och ger henne en möjlighet hon inte haft förut.
–Nu kan jag kanske tacka nej till lite uppdrag och få tid för att skriva en egen bok. Jag har lite idéer kring det bara jag kan styra över min tid, säger hon.

SARA ANDERBERGPÅ STARTSIDAN JUST NU