Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-9-2 KL. 10:43

Nya lägenheter i Trehörna kan skapa flyttkedjor

Av Mia Karlsvärd

ÖDESHÖG Det som en gång var en skola i Trehörna blev 2010 ett hotell med konferensanläggning, för en tid var fastigheten en flyktingförläggning, därefter återigen ett hotell. Nu är Peter Frejhagens, vd på Trehörna Wärdshus AB, vision lägenheter. – Med elva lägenheter kan det bli upp till 30 nya medborgare i kommunen, säger han.

Nya lägenheter i Trehörna kan skapa flyttkedjor
Peter Frejhagen, vd på Trehörna Wärdshus AB vill nu att fastigheten ska omvandlas till lägenheter. Foto: Mia Karlsvärd

Det är sensommarkväll och solen glittrar fint i sjön i samhället Trehörna i Ödeshög. Den gamla gymnastikhallen är full av nyfikna. Peter Frejhagen har bjudit in alla Trehörnabor, kommunens tjänstemän samt även partiföreträdare i Ödeshög. Flera av dem har hörsammat inbjudan bland annat kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD).
–När jag de senaste åren börjat tänka på vad fastigheten skulle kunna vara i stället för en hotell- och konferensanläggning har jag nu landat i att det inom kort kan passa till att bli lägenheter, något som verkligen behövs på orten, säger Peter Frejhagen.
–Det är jättekul att någon vill bygga lägenheter i Trehörna. Vi behöver bostäder i hela kommunen. Kul då att en privat aktör vill vara med, säger Annicki Oscarsson, kommunalråd i Ödeshög.

Är det inte konstigt att bygga lägenheter så långt från centralorten?
–Nej, vi tror på alla delar i vår kommun. I Trehörna och även övriga delar av Ödeshög ser vi möjligheten till att skapa flyttkedjor. Här i Ödeshög efterfrågas mycket villor och då behövs det lägenheter, vi har en brist på 65-plus lägenheter, den formen av lägenheter är viktigt att ha på flera ställen i kommunen, säger Annicki Oscarsson.

Vad tror du detta kommer betyda för landsbygden?
–Framför allt utveckling. Om landbyggden kan växa ökar möjligheten för kollektivtrafik och möjligheten att bo kvar i olika skeenden i livet, säger Annicki Oscarsson.
–Med närheten till flera större orter blir den här fastigheten underbar att bo och vistas i tror jag. Det jag hoppas i dag är att vi kan hitta ett intresse, en målgrupp och diskutera vilken boendeform som kan vara intressant, bostadsrätter eller hyreslägenhet, säger Peter Frejhagen, när han inleder kvällens träff.
Vid ett bord sitter ordföranden i byalaget Sture Brolin. Han vänder sig till Peter Frejhagen och säger:
–2010 köpte du skolan, nu tar du ytterligare ett steg och det är vi väldigt positiva till. Jag tror även att yngre vill bo här, räkna inte bort den målgruppen, säger han.
Han säger också att han tror att det är viktig att marknadsföra Trehörna på egen hand.

Vid samma bord sitter Kalle Bäck som är politiker för Moderaterna i Ödeshög och boende tillsammans med sin fru i Birgitta i Trehörna sedan 50 år tillbaka.
Varför ska man bo i Trehörna?

–Frågan är väl snarare varför man inte ska bo i Trehörna, här är trivsamt och fina grannar, säger han
–Och fin natur, flikar Birgitta Bäck in.
Jag bor hellre på den platsen jag trivs än där jag jobbar, fortsätter Kalle Bäck som förr pendlade till arbete i Linköping.

Många kommer med idéer och förslag under kvällen.

När Peter Frejhagen spontant frågar, vem tror ni skulle vilja bo här, säger Ingela Bickarp:
–Jag vill bo här, säger hon.

Förslag till planritningar för elva lägenheter i fastigheten är klar.
–Bygglov är inlämnat och godkänt av Ödeshögs Kommun och grannyttrande är genomfört och det ser positivt ut. Många frågetecken är kvar men inte så många för att kunna starta ombyggnad relativt snart, säger Peter Frejhagen.


MIA KARLVÄRDIngela Bickarp bor redan i Trehörna men skulle gärna vilja ha en lägenhet här, säger hon. Foto: Mia Karlsvärd– Vi behöver bostäder i hela kommunen, säger Annicki Oscarsson, kommunalråd i Ödeshög. Framför henne sitter ordföranden i byalaget Sture Brolin och längst fram till vänster Kalle och Birgitta Bäck som bott i Trehörna i 50 år. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU