Klik venligst
ÖDESHÖG 2024-2-13 KL. 06:00

Poppa popcorn och bygg en fågelholk

Av Susanne Hasselqvist

ÖDESHÖG Poppa popcorn över öppen eld eller bygg en egen fågelholk, pimpad och dekorerad med brännpenna. Leta efter djurspår i naturen, i snön om det finns någon, eller kanske finns det djurbajs eller matrester? Vid Tåkern finns det alltid något att göra.

Poppa popcorn och bygg en fågelholk
Vinterpromenad vid Tåkern. Foto: Stefan Åström

– Det brukar vara mycket folk här på sportlovet, säger Jenny Carlsson som är Naturumsföreståndare, vecka 8 som är östgötabarnens sportlov i synnerhet. Men vi har öppet vecka 7 och 9 också, för alla barn som kommer från övriga landet och hälsar på.

Att leta spår efter djuren ute i naturen är väldigt spännande och här blir det barguidning från 4 år. Så här års brukar det dessutom finnas rovfåglar att spana in ute på sjön. Unga havsörnar samlas för att sitta på isen och fiska och äta sin fångst.
Man kan också bli specialist på en utvald art under sitt Tåkernbesök. Klockan 13:30 torsdag-söndag väljs en art ut av nästan 5 000 organismer som lever i området. Den visas upp och besökarna får lära sig mer om den och de spår som en lämnar. En kort liten visning som passar från 4 år.

Ute i Grillgläntan, den nya utematlagningsplatsen, lär man sig hur det går till att göra upp eld för att sedan poppa popcorn över den.
– Mysigt att samlas utomhus runt elden, säger Jenny Carlsson, och roligt att prata om vad elden ger och hur man kan starta den med tändstickor eller tändstål.

På lördagarna brukar Tåkerntrollet komma till Naturum och låta sig beskådas. Det är ett gammalt troll som sett mycket under sitt långa liv. Barn får gärna följa med trollet på upptäcktsfärd.
Om det är alldeles för kallt så går det bra att gå in på Naturum och kolla in vad som finns där. I år ska det byggas fågelholkar där, varje dag så länge materiallagret räcker.
– Vi har begränsat med material, så holkarna kan ta slut innan lovet är över. Det får bli en holk per familj, säger Jenny. Det är gratis att bygga, men man får gärna betala ett valfritt belopp för materialet.

Naturum Tåkern är öppet torsdag-söndag klockan 10-15 under vecka 7-9.

SUSANNE HASSELQVISTNuförtiden kan man se Östergötlands landskapsdjur, knölsvanen, årets om vid Tåkern. Foto: Rolf JanssonJust nu är chansen att se rovfåglar stor vid Tåkern. Unga havsörnar samlas där. Foto: Rolf Jansson


PÅ STARTSIDAN JUST NU