Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-9-15 KL. 14:00

Friskolor populära i de särskilt utsatta områdena

Av Thomas Edgren

WEBBUNIK. Föräldrar i särskilt utsatta områden uppskattar det fria skolvalet. Detta enligt en undersökning där Demoskop frågat föräldrar i 29 särskilt utsatta områden och som har barn i grundskolan.

Friskolor populära i de särskilt utsatta områdena
En ny undersökning visar att det är vanligare att föräldrar i utsatta områden väljer en friskola. Foto: Almega

– Med tanke på hur många som har åsikter om hur friskolesystemet fungerar i utsatta områden är det märkligt att ingen frågat de som bor där. Vi har därför valt att fråga dem som verkligen berörs, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Vanligare med friskola för utsatta
Resultaten av undersökningen, som Demoskop gjort på uppdrag av Almega, visar bland annat att det är vanligare i de särskilt utsatta områdena än bland befolkningen i allmänhet att barnen går i en friskola. 19 procent av de svarande anger att deras barn går i en friskola, jämfört med 15 procent på riksnivå.

Valfriheten värdefull
Undersökningen visar också att en stor majoritet av föräldrarna i de särskilt utsatta områdena känner till det fria skolvalet. Hela 92 procent av föräldrarna vet att de har möjlighet att välja skola och 82 procent har också valt skola för sina barn. Föräldrarna i de särskilt utsatta områdena anser också att valfriheten är värdefull och 88 procent tycker det är viktigt att kunna välja skola.
– Det är också intressant att titta på vad föräldrarna prioriterar när det väljer skola till sina barn. Bara en av hundra tycker att det viktigaste är att skolans elever har en bakgrund som liknar det egna barnets, säger Andreas Åström.

39 procent gillar skolan
Enligt underökningen tycker 39 procent av föräldrarna i de särskilt utsatta områdena och med barn i en friskola att barnets skola är mycket bra. Motsvarande andel bland föräldrar vars barn går i en kommunal skola är 29 procent. 92 procent av friskoleföräldrarna skulle rekommendera sitt barns skola jämfört med 82 procent bland föräldrar med barn i kommunal skola. I Skolinspektionens stora skolenkät från 2020, som täcker hela befolkningen, var den andelen 79 procent.

Upplever studiero
– Att jämföra vår undersökning med Skolenkäten är också intressant sett till studiero. Enligt Skolenkäten upplever 63 procent av eleverna i Sverige att det är studiero i skolan. Denna andel är enligt vår undersökning 86 procent bland friskoleföräldrar i särskilt utsatta områden, säger Andreas Åström.

Källa: Almega


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter