Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-12-21 KL. 11:14

Julen kan bli en dyr överraskning - så handlar du klappar som plånboken klarar

Av Josefin Petersson

Julen kan bli en dyr överraskning - så handlar du klappar som plånboken klarar
Foto: Pressbild

Inflation, höga räntor och ett allmänt tungt ekonomiskt läge gör julen extra kostsam för många. När besparingarna inte räcker till är det lätt att köpa klapparna på kredit, ett val som gör att julen blir kännbar långt efter ledigheterna. Men det finns några tips på hur du kan undvika ekonomiska bekymmer.

- Många väljer att handla sina klappar på kredit, vilket inte är något fel, så länge man har kontroll på sina utgifter och möjlighet att betala när fakturan kommer. Tyvärr ser vi att många släpar efter med betalningar relaterade till konsumtion, säger Fredrik Engström, ordförande för Svensk Inkasso.

Smidiga krediter, men se upp för riskerna
Det kan givetvis vara bekvämt att köpa på kredit och därmed sprida ut kostnaderna eller få råd innan lönen ramlat in. Problemet är att de små krediterna kring vanlig konsumtion kan bli början på en snöbollseffekt. Fredrik Engström har i sin roll som advokat mött många människor som tappat kontrollen över sin privatekonomi, ofta finns till synes obetydliga kreditköp med i bilden.

- Det viktiga är att ha en överblick över sina krediter och en plan för hur de ska betalas tillbaka. Problemet är att många inte tar tag i krediterna i tid, utan i stället låter inkassokraven bli liggande. Strutsmentaliteten kan ställa till stor skada, säger Fredrik Engström.

Inkassobolagen kan hjälpa till
Vad många inte vet är att det går att kontakta inkassoföretagen om det blir problem med betalningsförmågan. Inkassobolagen kan tillsammans med kunden göra upp en plan för hur skulden ska regleras. Fredrik Engström påpekar att branschföreningen Svensk Inkassos medlemmar är inkassobolag som arbetar under strikta regler och med insikten att det är bäst för alla parter om det går att hitta en uppgörelse innan ärendet avgörs juridiskt eller går till Kronofogden för indrivning.

- Det är givetvis bra att göra en budget för sina julklappsinköp och om köpen sker på kredit, är det viktigt att ha en plan för hur och när återbetalningen ska ske. Genom att ha kontroll på sina utgifter och direkt höra av sig till fordringsägarna om det blir svårt att betala, kan julen bli så fridfull som vi alla hoppas på, säger Fredrik Engström.

Tre tips till dig som köper julklappar på kredit
• Läs det finstilta. Räntefritt låter ofta bra, men räntan är ofta hög om du inte kan betala i tid. Ha rymd för den höga räntan i dina kalkyler.
• Genom att handla klokt i juletid kan det bli en bra start på det nya året, trots att januari är den fattigaste månaden för många. Gör en budget för att få koll på julklappsinköpen och ta höjd för att samhällsekonomin kan påverka din privatekonomi i form av både stigande mat- och elpriser samtidigt som kreditfakturorna ska betalas.
• Öppna alla räkningar så fort de dimper ner och bestäm direkt hur du ska hantera dem. Om du har svårt att betala, ring inkassobolagen och dina andra fordringsägare omgående. Tillsammans kan det gå att göra upp om en betalningsplan.

PÅ STARTSIDAN JUST NU