Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-12-20 KL. 13:16

Råttexperten varnar – snart kommer julråttorna

Av Josefin Petersson

Överbliven julmat i kombination med glesare sophämtning lockar fram råttorna under julledigheten. Att många dessutom reser bort gör att skadedjuren vågar sig fram. Under 2023 slogs rekord i antal saneringar den 9 januari – måndagen efter trettonhelgen.

Jul och nyår är för oss människor högtider som förknippas med god mat i överflöd. Men just överflödet gör att en hel del mat går till spillo – julen är den tid då matsvinnet är som störst. Då passar råttorna på att komma fram för att ta del av allt det goda julen har att erbjuda.

En genomgång av Nomors saneringsstatistik för 2023 visar att den dag som flest saneringar av råttor genomfördes var just den 9 januari – måndagen efter trettonhelgen.

– Vi är förberedda på ett liknande scenario i år. Det är när julen är över som våra telefoner börjar ringa. Då har folk kommit hem och upptäckt vad som pågått under ledigheten, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Rentokil (före detta Nomor).

Älskar julmat
Råttors favoritföda är mat med hög energidensitet vilket återfinns i fet och söt mat. Med andra ord precis den mat som vi dukar upp våra julbord med. Det är också mat med mycket dofter vilket gör att råttorna snabbt hittar dit.

– Kring julledigheterna sker ofta sophämtningen glesare än under resten av året, därför är det extra viktigt att hålla rent runt sopkärl och soprum. Vintern är en period då råttor kan ha svårt att hitta föda så de tar varje chans de kan få, säger Johan.

Så här undviker du råttor i jul:
• Tänk på att hålla snyggt och rent vid sopkärl
• Dörrar måste vara täta, kontrollera att eventuella släp- och borstlister är intakta
• Husfasaden måste vara fri från hål och sprickor
• Mata ej fåglar där du vill hålla råttorna borta
• Håll god ordning och undvik högar av bråte både ute och inne
• Kontrollera att kapade rör är plomberade ordentligt
• Avloppsbrunnar ska ha ordentligt fastsatta galler utan för stora hål, gärna av metall

PÅ STARTSIDAN JUST NU