Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-12-21 KL. 08:58

Ny formel kan hjälpa svenskar hitta rätt julklappar

Av Josefin Petersson

Ny formel kan hjälpa svenskar hitta rätt julklappar
Foto: Pixabay

En ny Yougov-undersökning visar att fyra av tio svenskar tvivlar på sin egen förmåga att köpa uppskattade julklappar, och i år oroar sig även var tredje för julklappsbudgeten. För att göra det enklare att hitta den rätta julklappen som verkligen uppskattas av mottagaren - utan att spräcka budgeten - har Amazon.se utvecklat en ny julklappsformel tillsammans med experter inom psykologi och ekonomi.

En ny nationell Yougov-undersökning om svenskarnas julklappsvanor visar att fyra av tio (43%) inte tycker att de är bra på att köpa julklappar, sju av tio (68%) har fått en julklapp de inte tyckt om och i år oroar sig var tredje svensk (33%) över priset på klapparna. För många väntar en jul med mindre pengar i plånboken, och det blir därför viktigare än någonsin att vara träffsäker med sina julklappsköp.
Med insikter från undersökningen, samt samlad expertis från psykologen Björn Hedensjö och sparekonomen Shoka Åhrman, har Amazon.se därför tagit fram en ny formel som ska hjälpa svenskar bli bättre på att köpa julklappar:
(EO x 2) + A + Ö – (S + B) = den perfekta julklappen

Formeln är baserad på en kvantitativ undersökning och kvalitativa observationer från vetenskaplig forskning och
det rådande ekonomiska läget i Sverige .

EO står för empatisk observation och är de små signaler om vad mottagaren önskar och behöver. Enligt undersökningen är personliga aspekten den allra viktigaste ingrediensen i en bra gåva (61%), därför multipliceras denna variabel med två i formeln.

A står för användbarhet. Fyra av tio (40%) uppskattar användbarhet i en gåva, enligt undersökningen. Det kan också vara smartare för plånboken än påkostade presenter som kanske inte används.

Ö står för överraskningsmomentet. En överraskning signalerar ansträngning och engagemang, och prickar du rätt kan det framstå som att du känner mottagaren bättre än personen själv!

S står för själviskt perspektiv, och ger avdrag om du utgått för mycket från vad du själv gillar. Försök tänka empatiskt och skifta perspektiv — det är inte du som ska ha presenten.

B står slutligen för budget, och syftar till att du inte ska behöva överskrida din budget. Den perfekta julklappen ska inte ruinera dig, speciellt i tider med många utgifter.
Experterna överens: Priset spelar mindre roll
Det är stor skillnad mellan vad givaren tror är viktigt och vad mottagaren faktiskt uppskattar, enligt psykologisk forskning. Fenomenet kallas gåvoassymetri, och är något psykologen Björn Hedensjö noterat är ett vanligt misstag många gör när de köper julklappar.

”Det är ofta brist på engagemang eller att vi utgår ifrån vad vi själva gillar som ligger bakom dåliga julklappsinköp,” säger Björn Hedensjö, psykolog och författare. ”Det allra finaste med gåvor är när man känner sig sedd och bekräftad, det mest grundläggande psykologiska behov som finns – att få känna sig viktig.”
Bara två procent av svenskarna anser att det är viktigt att julklappen är dyr, enligt undersökningen. Faktum är att i år vill många uttryckligen att andra ska lägga mindre på julklappar: En majoritet (52%) vill att partners, släkt och vänner ska spendera mindre på klappar till en själv.

”Det finns inget som säger att en bra gåva måste vara dyr, tvärtom. Det är viktigt att tänka igenom vad man har för budget att röra sig med, och att hålla sig till den,” säger Shoka Åhrman, sparekonom och författare. ”Genom att planera och börja sina inköp i tid kan du både spara pengar och öka chansen att julklappen verkligen uppskattas.”

Så används julklappsformeln för den perfekta julklappen

Sätt en siffra mellan 0 och 10 intill var och en av variablerna. 10 motsvarar "väldigt mycket" och noll "inget/inte alls". Enligt experterna som tagit fram formeln är allt från 20 poäng och uppåt är en bra klapp. Maxpoäng är 40.

Hamnar din julklappsidé på lägre än 20? Fundera på om du kan skruva på någon av variablerna för att öka antalet poäng — till exempel göra klappen lite mer överraskande, personlig eller mer budgetanpassad.
Räkneexempel: En ny stekpanna till brorsan
Empatisk observation = 7 (Jag har observerat att min brors stekpanna sjunger på sista versen) Användbarhet = 10 (Han kommer kunna använda stekpannan så gott som varje dag när han lagar mat) Överraskningsmoment = 5 (Gåvan i sig är inte så överraskande eftersom han pratat om att han behöver en ny stekpanna, men jag adderar ett kort rim för att höja överraskningsmomentet) Själviskt perspektiv = 6 (Presenten är lite självisk eftersom jag hoppas bli hembjuden på middag oftare) Budget = 3 (Inte så ansträngande för min julklappsbudget)
(7 x 2) + 10 + 5 - (6 + 3) = 20
Slutsats: Det här är en bra julklapp till brorsan, men du skulle kunna addera något för att göra den mer överraskande och personligt. Kanske ditt favoritrecept, eller en riktigt fin inslagning?

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Amazon.se. Under perioden 25-30 oktober 2023 har sammanlagt 2026 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

JULKLAPPSEKONOMI
Tror du att de generella prisökningarna i samhället:
Kommer att påverka vilka julklappar du får i år?
Jag förväntar mig färre julklappar
36%
Jag förväntar mig billigare julklappar
23%
Jag förväntar mig dyrare julklappar
4%
Jag förväntar mig fler julklappar
3%
Det kommer inte vara någon skillnad jämfört med tidigare år
45%
Kommer att påverka dina julklappsinköp i år?
Ja, jag kommer handla för mindre pengar
38%
Ja, jag kommer handla till färre personer
14%
Ja, jag kommer handla för mer pengar
7%
Ja, jag kommer handla till fler personer
4%
Nej
43%
Påverkar hur mycket pengar du tycker att partner, släkt och vänner ska spendera på julklappar till dig i år?
Ja, jag vill att de spenderar mindre på mina julklappar
52%
Ja, jag vill att de spenderar mer pengar på mina julklappar
7%
Nej/Oförändrat
41%
OM BRA OCH DÅLIGA JULKLAPPAR
Har du någonsin fått en julklapp som du inte tyckt om?
Ja
68%
Nej
32%
Vad tycker du är viktiga beståndsdelar i en julklapp du får?
Att den är personlig (visar att personen som ger julklappen känner dig)
61%
Att den är funktionell (som t ex köksprodukter, inredning, utrustning, kläder, osv)
39%
Att den är överraskande/oväntad
22%
Att det är en gåva ni kan utnyttja tillsammans (kvalitetstid)
22%
Att den är dyr
2%
Annat
5%
Hur bra skulle du säga att du själv är på att ge julklappar?
Inte särskilt bra / inte alls bra
15%
Varken bra eller dålig
28%
Ganska eller väldigt bra
56%
Vet ej
1%
Vet du vad du önskar dig i julklapp i år?
Ja
21%
Nej
44%
Jag önskar mig inget
35%
PÅSTÅENDEN OM JULKLAPPAR
Jag oroar mig om priset för julklapparna
Håller inte med / Håller absolut inte med
30%
Varken för- eller emot
37%
Håller med / Håller starkt med
33%
När jag får en julklapp blir jag glad
Håller inte med / Håller absolut inte med
2%
Varken för- eller emot
14%
Håller med / Håller starkt med
84%
När jag ger bort en julklapp blir jag glad
Håller inte med / Håller absolut inte med
3%
Varken för- eller emot
14%
Håller med / Håller starkt med
83%
När jag får en genomtänkt julklapp som visar att personen känner mig väl uppskattar jag julklappen mer
Håller inte med / Håller absolut inte med
5%
Varken för- eller emot
17%
Håller med / Håller starkt med
78%

PÅ STARTSIDAN JUST NU