Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-12-20 KL. 13:16

Yrkes-SM 2026 till Stockholm

Av Josefin Petersson

Yrkes-SM 2026 till Stockholm
Foto: Pressbild

Nu står det klart att Yrkes-SM 2026 kommer till Stockholm. Bakom satsningen står Region Stockholm i partnerskap med Stockholms stad som tillsammans med WorldSkills Sweden kommer stå för arrangörskapet på Stockholmsmässan i Älvsjö, 4-6 maj. Ur ett regionalt perspektiv skapar evenemanget ett intresse för yrkesutbildningar, främjar samverkan mellan skola och arbetsliv samt visar utbildningens betydelse för stadens och regionens utveckling som helhet.

Värdskapet för Yrkes-SM 2026 backas upp av samtliga kommuner i länet och därtill flera viktiga aktörer som möjliggör satsningen. Möjligheten att arrangera Yrkes-SM 2026 i Stockholm kan bli ett startskott för en gemensam strävan att trygga kompetensförsörjningen i hela länet. Förhoppningen är att få fler ungdomar och vuxna att välja en yrkesutbildning.

- Jag är mycket glad över att vi i Stockholmsregionen får förtroendet att arrangera Yrkes-SM. Det finns ett stort behov av kvalificerad arbetskraft och jag hoppas att det här eventet kan bidra till att fler får upp ögonen för och väljer en yrkesutbildning, säger Anton Västberg, utvecklingsdirektör, Region Stockholm.

- Vi ser fram emot att vara med och arrangera Yrkes-SM 2026. Det ger oss möjlighet att lyfta fram de yrkesprogram som länets gymnasieskolor erbjuder och få fler unga att välja en yrkesutbildning, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör Stockholms stad.

- Stockholmsmässan välkomnar Yrkes-SM 2026. I höstas lanserade vi vår nya mässa Yrke och framtid som ska öka kunskapen om vilka möjligheter som kan öppna sig om man väljer en yrkesutbildning. Vi är en självklar plats även för Yrkes-SM, säger Christian Clemens, vd Stockholmsmässan.

WorldSkills Sweden ser fram emot att Yrkes-SM förläggs i vår huvudstad Stockholm. Evenemanget har en 20-årig historia och har arrangerats vartannat år sedan 2004 i städer från Piteå i norr till Malmö i söder. 2026 väntas bli det största Yrkes-SM hittills med tanke på gynnsam geografi och ett stort kompetensbehov i regionen med omnejd.

- Vi vill gratulera Region Stockholm och Stockholms stad och vi ser mycket fram mot ett gott samarbete med Yrkes-SM 2026. Yrkes-SM är rejäl kraftsamling för svensk yrkesutbildning och ett sätt att visa unga att en yrkesutbildning är ett smart val. Vi behöver fler yrkesutbildade för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen till näringslivet. Jag är övertygad om att Yrkes-SM 2026 kommer bli imponerande och extra roligt att det för första gången kommer att gå i Stockholm, säger Pontus Slättman, VD på WorldSkills Sweden.

PÅ STARTSIDAN JUST NU