Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-10-22 KL. 14:00

Snuspraliner och VM - så firas Snusets dag

Av Thomas Edgren

På söndag uppmärksammas varje år Snusets dag, något som firas av drygt 1 miljon snusande svenskar. I samband med årets högtidsdag uppmärksammar Snusbolaget snusets långa svensk tradition genom en snuspralin framtagen av den välkända chefskonditorn Annie Hesselstad. Dessutom koras vinnaren i Snus-VM.

Snuspraliner och VM - så firas Snusets dag
På söndag firas Snusets dag med en ny snuspralin. Foto: Snusbolaget

Snuset har sedan början av 1800-talet varit en svensk symbol och tradition. I samband med Snusets dag den 24 oktober vill Snusbolaget uppmärksamma vår långa tradition med hjälp av en snuspralin.

Vår svenska tradition
– Vi vill fira Snusets dag och vår svenska tradition av snusande som bidragit till att vi har betydligt färre rökare än resten av världen. Vi vill med den nya snuspralinen lyfta det hantverk som ligger bakom en prilla som man kanske inte alltid tänker på, säger Markus Lindblad, kommunikationschef Snusbolaget.se.

Mörk choklad med bergamott
Snuspralinen är tillverkad av den välkända chefskonditorn Annie Hesselstad som jobbat med att hitta klassiska snussmaker som gifter sig med choklad.

– Pralinen är fylld med en mörk choklad-saltkolaganache smaksatt med bergamott. Jag valde en mörk choklad för att få fram den mustiga tonen i snus, och att smaksätta med bergamott kändes som ett givet val. Jag tycker det är en spännande och lite ovanlig kombination, som rundas av med rostade kakaonibs och fänkålspollen för att få fram ännu mer mustighet och även lite lakritstoner som är vanligt i snus, säger Annie Hesselstad.

Fascinerad över snushantverket
– Jag är fascinerad över traditionen och hantverket bakom snus. Att göra en snusinspirerad pralin var en rolig utmaning. Det finns många spännande smaker i snus som passar med choklad, jag är väldigt nöjd över resultatet, säger Annie Hesselstad.

För andra gången kan alla över 18 år vara med och tävla i världsmästerskapet i snus. I år tävlas det i tre kategorier: Lössnus, Portionssnus & Egenodlad Tobak. Vinnaren utses 24 oktober.

Snusets historia och bidrag till folkhälsan
Vårt nutida snusande har en både spännande som snårig historia. Tack vare Columbus resor till västindien och den franska drottningens migrän fann snuset sin väg till Europa. Till följd av industrialiseringen, utvandring och krig har snuset nått den breda befolkningen och alla samhällsklasser.

12 000 dör i tobaksjukdomar
Världshälsoorganisationen uppskattar att ca 7 miljoner människor dör årligen av direkta rökningsrelaterade sjukdomar. I Sverige dör ca 12 000 personer årligen och runt 100 000 är beräknat att insjukna i sjukdomar kopplade till tobaksrökning. Samtidigt har Sverige den lägst tobaksrelaterad dödlighet i EU, vilket sannolikt hänger ihop med att Sverige också har lägst andel rökare i hela EU eftersom många i stället föredrar snuset. Det resulterar i att förekomsten av rökningsrelaterade dödsfall är mindre än hälften så vanlig bland svenska män jämfört med övriga länder inom EU.

– Det är tydligt att tobaksrelaterade sjukdomar minskar i länder där snusning är populärt. Därför är det konstigt att snus ofta omnämns och behandlas på samma sätt som cigaretter. Fler länder, särskilt inom EU, borde välkomna snuset istället, säger Markus Lindblad.

Källa: Snusbolaget



Vinnarna i Snus-VM utses på söndag.



Konditorn Annie Hesselblad skapar snuspraliner. Foto: Snusbolaget


PÅ STARTSIDAN JUST NU