Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-10-6 KL. 10:00

Skilsmässor vanligast i oktober – men klarar vi boendekostnaderna?

Av Thomas Edgren

Majoriteten gifta par skiljer sig i oktober. Myten om att flest skilsmässor skulle ske direkt efter semestern, slår 20 års statistik nu hål på. Vanligast är att vi går skilda vägar när vi är omkring 40 år, det vill säga mitt i livet och att vi håller ihop i drygt 10 år.

Skilsmässor vanligast i oktober – men klarar vi boendekostnaderna?
”Pengar och ekonomi kan bli besvärligt den dagen man är ensam om att stå för utgifterna”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar

Störst risk att separera är det för dig som är medelinkomsttagare. Trots denna statistik pratar par inte med varandra om hur ekonomin förändras om de går skilda vägar - det visar en undersökning Länsförsäkringar låtit Novus genomföra.

Hög inkomst – du skiljer dig inte!
Av de par som skiljer sig i Sverige har flest inkomster som ligger runt medelinkomst. Ju högre inkomst du har, desto mindre vanligt är det att du skiljer dig. Vad det beror på är svårt att säga, men en bidragande orsak kan vara att man har vant sig vid en levnadsstandard som är svår att uppnå på egen hand.
Trots att så pass många väljer att skilja sig visar en undersökning Länsförsäkringar låtit göra att de flesta väljer att inte prata med varandra om hur parets ekonomiska situation kan förändras vid en separation.

Inte pratat om ekonomiska konsekvenser
68 procent av de tillfrågade i undersökningen hade inte pratat med sin partner om ekonomiska konsekvenser vid en skilsmässa. 76 procent av medel- och -höginkomsttagarna tror att ekonomi kan vara en bidragande orsak till att man inte skiljer sig. Motsvarande siffra för låginkomsttagare är 58 procent.

-Pengar och ekonomi kan bli besvärligt den dagen man är ensam om att stå för utgifterna. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om alla boendeutgifter. Det kan också vara svårt att få lån med höga bostadspriser och krav på kontantinsats och amortering. De nya förutsättningarna innebär en helt ny vardagsekonomi, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Ska ensam stå för mat och bostad
- Nu ska du stå ensam för matkostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, leksaker och nya surfplattor och datorer till barnen. För ett genomsnittligt hushåll med två barn varannan vecka kan det handlar om, exklusive boendet, drygt 5 000 kr mer per månad, säger Emma Persson.

Källa: Länsförsäkringar

Några tips
Men det går att förbereda sig inför en skilsmässa. Här är några tips som kan vara bra att följa.
1. Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad? Ta gärna hjälp av banken.
2. Om ni har olika inkomster, fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande. Har du ett sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Tänk på att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods och ska delas lika i skilsmässan om ni är gifta.
3. Är du den som tagit störst ansvar för barnen och exempelvis arbetar deltid? Se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom.
4. Ställ er i bostadskö så att det finns flera boendealternativ om det skulle. Det är inte säkert att du har ekonomisk möjlighet att köpa ett boende.
5. Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.


Om undersökningen
Undersökningen är genomförd förra året på 1 038 slumpvis utvalda personer. Undersökningen är fördelade på åldersgrupperna 20–29 år, 30–39 år och 40–50 år, i åldersgrupper där de flesta skiljer sig.


PÅ STARTSIDAN JUST NU