Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-9-22 KL. 12:00

Skansen storsatsar på hantverk

Av Thomas Edgren

Pandemin har skapat ett ökat fokus på hemmet och vad vi omger oss med. Intresset för olika typer av slöjd och hantverk är stort och tilltagande. Det märks även på Skansen där en ökad andel stockholmare besöker parken och hämtar inspiration till egna bygg- och inredningsprojekt. Därför uppmärksammar Skansen i höst just hantverk.

Skansen storsatsar på hantverk
I höst pågår en febril aktivitet med hantverk på Skansen. Foto: Skansen

Här ger man besökarna chans att upptäcka historisk hantverkskunskap, byggnadsvård och slöjd.
Att påstå att hantverk genomsyrar hela verksamheten på Skansen är ingen överdrift. Här finns över ett dussin kulturhistoriska verkstäder där skråhantverkare visar hantverk från förr. Dessutom utgörs en stor del av Skansens personal av kunniga yrkespersoner som arbetar med underhåll av de historiska byggnaderna, miljöerna, trädgårdarna, dräkterna och interiörerna.

Kan gå förlorad
– Handens kunskap är viktig, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv och den kan gå förlorad på en generation. Här har Skansen ett ansvar och en stor möjlighet att bidra till att lyfta fram hantverk i bred bemärkelse, säger Åsa Magnusson, chef kulturhistoriska avdelningen på Skansen, och fortsätter:

Vill väcka nyfikenhet
– Med Hantverkshösten på Skansen vill vi väcka nyfikenhet och engagemang för traditionsburen kunskap och hantverk hos såväl barn som vuxna. Genom att skapa en upplevelse där våra gäster får ta del av och prova på hantverk av olika slag hoppas vi kunna bidra till just det.

Upptäck fönsterrenovering och tobaksskörd
Under Hantverkshösten kan Skansens gäster möta hantverkarna i deras verkstäder. Upptäcka fönsterrenovering, tobaksskörd och spåntakläggning. Delta i prova på-aktiviteter och pyssel för stora och små samt handla lokalproducerat hantverk. På marknadsgatan och hos restauratörerna på Skansen går det att njuta av hantverksmässiga smakupplevelser. Dessutom ges en inblick i hur Skansens personal arbetar med underhåll av de historiska byggnaderna, det gröna hantverket i parken och förvaltande av det immateriella kulturarvet kopplat till hantverkskunskap.
Hantverkshösten pågår varje helg fram till 3 oktober på Skansen i Stockholm.

Källa: Skansen


SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

MEST LÄSTA EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

PÅ STARTSIDAN JUST NU