Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-11-29 KL. 17:20

Radiosportens Jerringpris 2021

Av Thomas Edgren

Efter ett starkt sportår är det nu klart vilka 13 som är nominerade till Radiosportens Jerringpris 2021. Nu är det upp till svenska folket att rösta på sin favorit och gallra ut de åtta bästa. Vem som slutligen får ta emot det prestigefyllda priset avgörs på Idrottsgalan som direktsänds i Sportextra i P4 och i SVT 1 måndagen 17 januari.

Radiosportens Jerringpris 2021
Stavhoppsstjärnan Armand ”Mondo” Duplantis vann Radiosportens Jerringpris 2020. Nu är han åter nominerad. Foto: Pelle T Nilsson/SPA.

Nu startar första röstningsomgången där de 13 kandidaterna ska bli åtta den 21 december och gå vidare till omröstningens andra del.
– 2020 var ju kraftigt påverkat av coronan, men 2021 har varit ett oerhört intensivt idrottsår med exceptionellt många svenska framgångar, så det var svårt att plocka ut kandidaterna i år, säger Radiosportens chef Markus Boger.

Delas ut en gång per år
Radiosportens Jerringpris delas ut en gång per år för årets bästa svenska idrottsprestation, företrädesvis sedd ur ett internationellt perspektiv. Priset kan erhållas av såväl individ som lag, av aktiv eller ledare och ett obegränsat antal gånger av samma vinnare. Radiosportens redaktion utser kandidaterna och vinnaren röstas fram av svenska folket. Radiosportens Jerringpris instiftades 1979 till minne av Sveriges Radio-medarbetaren Sven Jerring.

Källa: Sveriges Radio


De nominerade är:
Tove Alexandersson, orientering – fem VM-guld
James Blomgren, bowling – VM-guld
Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, segling – VM-guld och OS-silver
Damlandslaget, fotboll – OS-silver
Armand Duplantis, friidrott – OS-guld
Isabelle Haak, volleyboll – en av världens allra bästa
Hopplandslaget, ridsport – OS-guld
Philip Jönsson, skytte parasport – guld i Paralympics
Anna Nordqvist, golf – vann British Open
Nils van der Poel, skridsko – två VM-guld
Martin Ponsiluoma, skidskytte – VM-guld
Daniel Ståhl, friidrott – OS-guld
Jonna Sundling, skidor – två VM-guld


Fakta om röstningen
Röstningen i den första omgången är nu öppen för telefonröster och på Radiosportens webb: http://sverigesradio.se/jerringpriset – där finns även röstningstelefonnumren och motiveringarna till de olika kandidaterna.
Det går även att rösta via SVT:s Duo-appen. Att ring-rösta kostar 9,90 kronor per samtal (plus ev. trafikavgifter) och bidrar till Radiohjälpens insamling för att motverka psykisk ohälsa.PÅ STARTSIDAN JUST NU