Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-12-5 KL. 18:00

Ökade kostnader försämrar matvanorna

Av Thomas Edgren

Sex av tio svenskar tror att ökade kostnader kommer få dem att behöva välja mellan matens kvalitet och pris, enligt en ny undersökning från Censuswide och Hellofresh. Nu visar det sig att ökade kostnader redan har påverkat svenskarnas köpbeteende – frukt och färska grönsaker väljs bort.

Ökade kostnader försämrar matvanorna
”Det är oroväckande att de ökade kostnaderna får svenskarna att välja mellan kvalitet och pris och att de minskar näringsrika råvaror”, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef. Foto: HelloFresh

En ny undersökning visar att mer än varannan svensk har blivit mer medveten om sin budget till följd av ökade kostnader och att sex av tio tror att ökade kostnader kommer få dem att behöva välja mellan matens kvalitet och pris.

- Det är oroväckande att de ökade kostnaderna får svenskarna att välja mellan kvalitet och pris och att många behöver minska näringsrika råvaror som frukt och färska grönsaker. Ett tips för att hålla ner kostnaderna är att hålla koll på vilka grönsaker och frukter som är i säsong, planera inköpen och våga ändra i klassiska vardagsrätter, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för HelloFresh.

Redan nu visar det sig att ökade kostnader har påverkat svenskarnas köpbeteende. Enligt Livsmedelsverket uppger nästan varannan svensk att de handlar billigare alternativ och från lågprisvarumärken.

När det kommer till vad konsumenterna har slutat handla, ligger frukt, färska grönsaker och kött i toppen medan torrvaror som pasta och knäckebröd i stället har ökat.

Det minskade inköpet av frukt och färska grönsaker skiljer sig beroende på inkomst. Fyra av tio låginkomsttagare har slutat eller minskat köpet av färska grönsaker, till skillnad från höginkomsttagare där enbart 16 procent har minskat sitt inköp.


FOTNOT

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för HelloFresh listar här sina bästa tips för att hitta balansen till en näringsrik kost.

Ät säsongsbaserat
Olika säsonger erbjuder olika råvaror. Beroende på säsong är priset på vissa råvaror billigare. Att anpassa sin kost efter säsong är snällare för plånboken och ger möjlighet att handla mat med lägre kostnad. Exempel på grönsaker och frukter som är i säsong just nu är grönkål, brysselkål, jordärtskocka, morötter, palsternacka, äpplen och päron. Vintergrönsaker som kål och rotfrukter har lång hållbarhet och är näringsrika.

Våga ändra i dina vardagsrätter
Det är lätt att fastna i samma mönster av maträtter som du alltid tillagar på vardagarna, trots att priset på ingredienserna ökar. Att korrigera dina klassiska go-to-maträtter efter vad saker kostar är ett effektivt sätt att hålla budgeten nere. Prova att dryga ut såsen med rivna morötter eller byt ut färsen mot röda linser.

Planera dina inköp
Att spontanhandla leder ofta till ogenomtänkta och dyra inköp som kändes rätt i stunden. Lägg tid till att planera veckans måltider och se över matkasseleverantörer, matbutikens erbjudanden och kampanjer. Genom att planera undviker du att gå till affären utan en plan och köpa på dig matvaror som du inte äter upp.


PÅ STARTSIDAN JUST NU