Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-12-14 KL. 17:50

NCC och Jernhusen utvecklar projekt inom RegionCity

Av Thomas Edgren

NCC och Jernhusen har ingått ett joint venture-avtal om att gemensamt utveckla Park Central, den första fasen av satsningen RegionCity i Göteborg. Projektet ska byggas i direkt anslutning till Göteborgs centralstation och Västlänkens station Centralen och kommer omfatta cirka 40 000 kvadratmeter kontor, handel och service vid färdigställandet 2026.

NCC och Jernhusen utvecklar projekt inom RegionCity
RegionCity ska byggas vid Göteborgs centralstation och Västlänkens station Centralen och kommer omfatta cirka 40 000 kvadratmeter kontor, handel och service vid färdigställandet 2026. Nu är etapp ett; Park Central på gång. Illustration: Krook&Tjäder.

RegionCity är Jernhusens stora stadsutvecklingsprojekt intill centralstationen i Göteborg där det planeras för nya knutpunkter för kollektivtrafiken, Västlänkens station Centralen och nya stadskvarter. NCC och Jernhusen har nu tecknat avtal om att gemensamt utveckla den första fasen, Park Central, som är den fastighet som ligger strax norr om Göteborgs befintliga centralstation.

Centrum för kollektivtrafik
– Med Park Central utvecklas centralstationsområdet i Göteborg till ett centrum för kollektivtrafik med arbetsplatser och service. Det är ett av våra mest omfattande stadsutvecklingsprojekt. Gemensamt för alla Jernhusens projekt är att utveckla trygga och hållbara miljöer som bidrar till det kollektiva resandet. På det sättet gör vi skillnad för människor och miljö, säger Kerstin Gillsbro, vd Jernhusen.

40 000 kvadratmeter
Projektet omfattar en stations- och kontorsbyggnad på totalt cirka 40 000 kvadratmeter. Kontorshyresgästerna kommer få stora sammanhängande våningsplan, en unik grönskande takterrass och ett brett utbud av service i stationsvåningen. Byggnaden kommer att byggas ovanpå Västlänken och kommer att vara sammanlänkad med Västlänkens station Centralen, som NCC redan bygger sedan 2018 på uppdrag av Trafikverket.

Projektet genomförs gemensamt där NCC Property Development och Jernhusen kommer äga 50 procent vardera i ett gemensamägt JV-bolag. Parterna har även avtalat om att Jernhusen återköper NCC:s andel vid färdigställande 2026.

”Kan förverkliga visionen”
– Det här är ett av landets mest intressanta stadsutvecklingsprojekt och vi är oerhört glada över det förtroende som Jernhusen gett oss. Vår gedigna erfarenhet av fastighetsutveckling både i Göteborg och i andra nordiska storstäder gör att vi tillsammans med Jernhusen kan förverkliga visionen om att utveckla stadens viktigaste knutpunkt, säger Joachim Holmberg, affärsområdeschef NCC Property Development.

Källa: NCC


Byggfakta
Park Central är gestaltat av Arkitekterna Krook & Tjäder. Byggnaden kommer uppföras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM nivå Excellent.
Entreprenadkontrakt förväntas tecknas i slutet av 2022 och byggnationen planeras starta i slutet av 2023 samt färdigställas i slutet av 2026. Projektet kommer genomföras i affärsområdet NCC Property Development.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Ombergs Golf Resort firar 20-årsjubileum med fortsatt utveckling
ÖDESHÖG 2022-1-26 KL. 11:50

Ombergs Golf Resort firar 20-årsjubileum med fortsatt utveckling

–Vår vision är att Ombergs Golf Resort ska bli en toppanläggning, säger Jon Molenklev, verksamhetschef på Ombergs Golf Resort.

Glädjebesked för Ombergslidens skidanläggning
ÖDESHÖG 2022-1-24 KL. 16:04

Glädjebesked för Ombergslidens skidanläggning

Vadstena Sparbank bidrar med 380 000 kronor till skidlift.

Bladvändarkänslan i Östgötasviten – Gertrud Hellbrand om sitt författarskap
ÖSTERGÖTLAND 2022-1-21 KL. 17:26

Bladvändarkänslan i Östgötasviten – Gertrud Hellbrand om sitt författarskap

"En utmaning att låta karaktärerna utvecklas över tid".

Mantorpsbon dömer OS under speciella förhållanden
MJÖLBY 2022-1-21 KL. 13:31

Mantorpsbon dömer OS under speciella förhållanden

"Testas varje dag".

Motalafamilj deltar i
MOTALA 2022-1-19 KL. 15:10

Motalafamilj deltar i "Talang"

På fredag deltar familjen "Staaf Magic" i tävlingen "Talang" på TV 4.

Fler nyheter