Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-9-15 KL. 17:00

Hela åtta nomineringar för SVT i Prix Europa

Av Thomas Edgren

WEBBUNIK. SVT deltar vid årets Prix Europa med åtta nomineringar. "Children of the enemy" tar plats i kategorin bästa tv-dokumentär. Uppdrag granskning är nominerade för fjärde året i rad, i år med reportaget om mutorna inom Scania i Indien (Current Affairs) och "Mannen som blev kvar" (Prix Iris).

Hela åtta nomineringar för SVT i Prix Europa
Hela åtta nomineringar har det blivit för SVT i Prix Europa, som avgörs i Potsdam 15 oktober. Foto: SVT

EDIT:s kortdokumentär om Tusse och "Tareq Taylor’s matresa" tävlar också i Prix Iris. Hyllade och prisade "Tunna blå linjen" och "Snöänglar" är nominerade i dramakategorin. I online media projects tävlar interaktiva matprogrammet "Susanne’s skafferi"
Årets Prix Europa tar plats i Potsdam mellan 10 - 15 oktober och vinnarna tillkännages den 15 oktober under prisceremonin.

Children of the enemy
"Children of the enemy" är den hyllade dokumentären om morfar Patricios Galvez kamp att få hem sina föräldralösa barnbarn till Sverige efter kalifatets fall i Syrien. Barnbarnen är fast i mardrömslägret al-Hol och när den svenska regeringen inte agerar så blir Patricio mer desperat, han måste rädda sina barnbarn innan det är för sent.

Tunna blå linjen - tv drama
”Tunna Blå linjen" prisades senast på Kristallen som årets program och årets tv-drama, och handlar om några poliser i Malmö, deras slitiga vardag och de ständiga svårigheterna med att hålla isär jobbet och privatlivet.
”Snöänglar” ", som också nominerats i drama-kategorin, är en socialrealistisk dramathriller. Serien utgår från försvinnandet av en fem veckor gammal baby från sitt hem natten före julafton, där polisen misstänker att ett brott kan ligga bakom försvinnandet.

The Scania Way
"Jag mutar aldrig andra och tar aldrig emot en muta." I ett företagsdokument beskriver det svenska storföretaget Scania sina ledord om etik och moral. Men när Uppdrag granskning reser genom Indien i Scanias spår avslöjas en helt annan berättelse och uppgifter som sedan länge varit begravda. I ett internationellt samarbete avslöjar UG hur Scania har förfalskat lastbilar och mutat till sig busskontrakt i Indien.

Belyser mångfald
Prix Iris är en kategori som samlar program från olika genrer där man belyser mångfald hos europeiska samhällen och tolerans mellan olika kulturer och religioner. I år är EDIT:s kortdokumentär ”Tusse: utan min röst " nominerad. Fyra veckor före sitt livs största framträdande tvingas Tusse akut operera halsen och ESC-finalen står på spel. För första gången berättar han om oron under denna avgörande månad och hur rösten varit hans stora trygghet i ett turbulent liv.

Inspirerande matresa
Även publikfavoriten ”Tareq Taylors matresa" är nominerad, där Tareq ger sig ut på en inspirerande och personlig matresa till sin pappas hemstad Jerusalem och lär känna platsen han inte besökt sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med.
Uppdrag gransknings uppmärksammade "Mannen som blev kvar" är också nominerad. Om Mahmoud Reza Beirani som hittas på en bro i centrala Stockholm med en snara runt halsen och en yxa i handen trots att han egentligen inte ska befinna sig i Sverige, utan skulle utvisats för 22 år sedan.

Susannes skafferi
”Susannes skafferi" är interaktiv mat-TV där tittarna är huvudperson och programmet tar form efter användarnas behov. Genom omröstningar och livechatt välkomnas hela Sverige in i Susannes kök, där älskade svenska mathögtider firas tillsammans. Inspiration, delaktighet och matglädje är ledorden för programmet där vad som helst kan hända.

Källa: SVT

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter