Klik venligst
MJÖLBY 2021-4-26 KL. 11:05

Toyota nöjda med sin pandemihantering”Har tvingats vara väldigt välinformerad”

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Med över 2000 medarbetare i Mjölby är Toyota Material Handling en betydande lokal arbetsgivare som under pandemin har ställts inför stora utmaningar. Ett ansvar för de anställdas hälsa och för att samtidigt säkra företagets livskraft. Personaldirektören Peter Damberg är nöjd med hur företaget har hanterat det ansvaret.

Toyota nöjda med sin pandemihantering”Har tvingats vara väldigt välinformerad”
Peter Damberg är personaldirektör för Toyota Material Handling i Europa. Foto: Anton Rimstedt.

Toyota Material Handling har, som så många andra företag, tvingats ställa om till en ny verklighet det senaste året.

– Vi satte direkt ihop ett litet team för att hantera hela krisen. Först och främst blev vår uppgift att säkra alla medarbetares hälsa. Det är ju det viktigaste. Sedan handlar det också om att säkra företagets livskraft. Konkret handlar det om hur vi anpassar vår produktion, hur och var våra medarbetare ska jobba, kommunikation med våra ägare i Japan och så vidare, säger Peter Damberg, som är bolagets personaldirektör i Europa.

– Det här lilla teamet, som utgick från ledningsgruppen, sågs tre gånger i veckan under hela förra året. Teamets arbete har fortsatt även under 2021 såklart, fortsätter Peter Damberg.

Han har ansvar för HR, hållbarhet och kommunikation och har sitt kontor på Toyotas stora industriomoråde i Mjölby. Trucktillverkaren och Mjölbyföretaget BT grundades 1946 och köptes år 2000 av japanska jätten Toyota. BT är nu en del av Toyota Material Handling Group (TMHG), som är världens största tillverkare av materialhanteringsutrustning.

Kommunikationen med de japanska ägarna har som sagt varit kontinuerlig under hela pandemitiden och från Mjölby har Peter Damberg tillsammans med övrig ledning fått navigera i ett helt nytt landskap.
– Om jag jämför den här krisen med finanskrisen 2008 så har det varit annorlunda på flera sätt. Främst för att den här krisen är direkt kopplad till människors hälsa. Sedan har vi oförutsägbarheten som är så svår att hantera. Det har utvecklat sig så fort och vi har liksom inget att jämföra med sedan tidigare, säger Peter Damberg och lägger till:

– Man har tvingats vara väldigt välinformerad och lära sig varje dag hur man bäst hanterar det här.

Sedan i december gör Toyota Material Handling ”egna” snabbtester på indikationer på smitta.

– Om en medarbetare visar symptom så får personen stanna hemma och de som jobbar runtom personen testas direkt, det blir som en snabb smittspårning. Det här har funkat väldigt bra för oss. På de 400 första testerna hade vi endast ett positivt resultat, säger Peter Damberg.

Hur har då Toyota Material Handling i Mjölby jobbat, rent konkret?

– På senare tid har tjänstemän i väldigt hög grad jobbat hemifrån. För oss har det varit viktigt att följa regeringens föreskrifter helt enkelt. Samtidigt har vi haft igång produktionen hela tiden, vilket kräver hög närvaro av många personer, också tjänstemän. Därutöver har vi i ledningen turats om att jobba på plats.

Peter Damberg menar att många nog känner igen sig i Toyotas sätt att jobba. Han tror att det är snarlikt på många arbetsplatser.

– Vi jobbar som många andra med digitala möten där folk sitter hemma och är med.

Hur har responsen från medarbetare varit?

– Jag har än så länge bara hört positiva signaler kring det som vi har gjort. Sedan finns det säkert de som tycker att man skulle ha gjort saker annorlunda. Att man skulle ha gjort mer eller mindre eller på ett annat sätt. Vi är ju så många så det finns säkert de som inte är helt nöjda. Men av det jag har hört så har det bara varit positivt kring att vi har tagit ansvar, säger personaldirektören.

Nu har dock ledningsgruppen och det lilla coronateamet också börjat blicka framåt en hel del.

– Nu handlar mycket av planeringsarbetet om hur vi ska starta upp allt igen när krisen är över. Hur vi ska återgå till ett normalläge.

– Många är sugna på att komma tillbaka till sin arbetsplats, men jag tror inte att alla kommer komma tillbaka till hundra procent, att alla kommer jobba helt på kontoret igen. Inom överskådlig framtid kommer inte det att ske. Vi håller just nu på att planera för framtidens arbete. Hur mycket man kommer vara på jobbet och vilka som kommer vara där.

Peter Damberg tror att pandemin har förändrat tjänstemannasidans sätt att jobba för en lång tid, kanske för alltid.
– Jag tror inte att det är säkert att vi nånsin kommer tillbaka till det här med hundra procent på kontor, den modellen.

Anton RimstedtFoto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar
MJÖLBY 2021-5-8 KL. 10:03

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar

Mjölby, Ödeshög och Boxholm är först ut i vår kommunkoll.

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 16:07

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen

"I Ödeshög är det ganska delat mellan HV och LHC".

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 08:05

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon

"Det är intressant att få reda lite mer på arbetsprocessen när folk skriver böcker, framför allt när man skriver ihop".

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 13:00

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II

"Det kan rädda en säsong till"

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 08:00

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag

Cecilia Burenby (S): "Viktigt för utvecklingen"

Fler nyheter