Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MJÖLBY 2024-2-14 KL. 06:00

Nya grepp på Alla hjärtans dag

Av Susanne Hasselqvist

VÄDERSTAD/BOXHOLM Det blir enkelt att fixa blommor till älsklingen på Alla hjärtans dag, åtminstone för den som jobbar på Toyota eller Väderstad! Där är det ”swish and grab” som gäller. Thesos blommor levererar blommor till receptionerna på företagen, bara att betala och välja en bukett direkt efter jobbet.

Nya grepp på Alla hjärtans dag
Här var det bank en gång, mitt i Väderstad. Nu inrymmer lokalen Thesos blommor och blad. Foto: Susanne Hasselqvist

Det är framför allt rosor och tulpaner som gäller denna dag. Therese Johnsson fick in 2 000 rosor i måndags som ska bli till kärleksgåvor. Hon har förlängt öppettiderna i butiken också, Alla hjärtans dag betyder högsäsong i blomsteraffären.
För den som längtar efter våren har Therese förberett ännu en satsning. Hon har just planterat 500 tulpanlökar i plastbackar, och om ungefär en månad blir det självplockning utanför affären.
Therese har papper och penna till hands om nätterna, för nya idéer kommer hela tiden. Om hon får tag i en gammal mjölkkärra så bygger hon en blomkiosk hemma i Boxholm. Där säljer hon sina vackra buketter. Hittar hon en butikslokal i Väderstad så öppnar hon en blomsteraffär.

Hon har alltid varit intresserad av blommor.
Det är det kreativa som lockar, möjligheten att skapa vackra saker. Hemma i trädgården har hon odlat snittblommor i 13 år: dahlior, prydnadsgräs, rudbeckia.
Och så fick hon den där mjölkkärran av en kusin och byggde sin blomkiosk.
– Jag frågade grannarna om de hade något emot att jag ställde en blomkiosk på tomten. De sa tvärtom och ville köpa buketter.
Efterfrågan växte snabbt. Therese jobbade i hemtjänsten i Boxholm, delade pass, så hon åkte hem mellan jobbpassen och gjorde nya buketter. Och så var det en butik i Motala som ville köpa buketter. Therese startade företag hösten 2021 och till jul fick hon beställningar på 20 julgrupper.

Therese började fundera på att öppna butik, och hon letade lokal i Boxholm. Hon hittade ingen bra, och dessutom finns det redan en blomsteraffär i samhället.
– Så var jag på kräftskiva, och någon sa: varför inte Väderstad? Ja, varför inte? Jag hörde av mig till krogen, till Marcuskräftan, till fiket – och så hörde en Linköpingsfamilj av sig och ville hyra ut den gamla banklokalen i sitt hus. Mitt i samhället. Ett fantastiskt läge.
Therese sa upp sig från jobbet, men hoppar in som timvikarie både i Boxholm och Väderstad Sedan öppnade hon Thesos blommor och blad, öppet onsdag-söndag varje vecka. Hon säljer inte längre bara sina egna blommor utan beställer blommor efter säsong, bland annat från Järstad utanför Skänninge.
– Jag har veckans blommor, de ska vara fräscha och hålla kvalitet. En kund köpte rosor som stod i fem veckor och två dagar innan de började se lite tråkiga ut. Det är bra!

Här finns det också lite udda blommor
och växter, cyklamen som ser ut som små stjärnor, hortensia i ovanliga färger.
– Det finns så mycket och jag kör gärna mitt eget race. Jag vill ha lite andra växter, och så gillar jag färg. Man ska bli glad av blommor.
Thesos blommor slog upp dörrarna mitt i coronan. Sedan anföll Ryssland Ukraina och världen blev sig inte riktigt lik.
– Det blev prishöjningar och folk handlar mindre, det är ju klart. Men jag försöker ändå.. Jag tror att folk vill ha blommor ändå.
Fullt upp att göra, med familj, hemtjänstjobb, blombutik och blomkiosk, kransbindarpyssel, julgruppspyssel. Hur funkar det?
– Mamma hoppar in ibland och hjälper till, hon är en pärla. Jag måste ha något att göra hela tiden och det är roligt. Jag tycker att det är viktigt med glädje. Det har jag här.

SUSANNE HASSELQVIST


PÅ STARTSIDAN JUST NU